Press "Enter" to skip to content

13. Subversive filmski festival

Trinaesto izdanje Subversive filmskog festivala održava se i ove godine od 28. studenog do 15. prosinca na više lokacija u Zagrebu, počevši s premijernim otvaranjem u Kinoteci u kojoj je prikazan film White riot redateljice Rubike Shah. Ostale lokacije prikazivanja filmova bit će Doku-kino KIC, Kulturno informativni centar te francuska Medijateka, a osigurane su i online projekcije na platformi volimdokumentarce.net kao i bogat popratni filmski i diskurzivni program, izložba fotografija i razgovori s desetkom svjetskih umjetnika, filmaša i aktivista.

Život Alberta Camusa

Tema ovogodišnjeg festivala je „Kreativni neposluh“, a inspirirana je razmišljanjima pisca Alberta Camusa o odnosu između umjetnosti i pobune u stanjima nesigurnosti. Tema se čini vrlo prikladna s obzirom na zdravstvenu, a samim time i ekonomsku i političku situaciju u svijetu, s gradovima koji su posve zatvorili kafiće, restorane, kazališta i ostavili ljude u neizvjesnosti o posljedicama tih mjera. U suradnji s Institut Français i Zakladom Albert Camus povodom 60. obljetnice njegove smrti, festival nam donosi izložbu obiteljskih fotografija iz osobne kolekcije Camuseve kćeri Catherine koju se može pogledati u Medijateci, kao i diskurzivni program s domaćom premijerom dokumentarca Životi Alberta Camusa.

Filmsko natjecateljski program festivala održavat će se od početka festivala do 7. prosinca i prikazivat će dvadesetak nedavnih filmskih naslova koji su imali velik utjecaj u protekloj godini, a bave se pitanjima društvene nepravde i promjene, ženskih prava kao i prava manjina, studentskih i radničkih pokreta… te se svi natječu za Wild Dreamer nagradu za najbolji dokumentarni i igrani film.

U programu se mogu naći filmovi velikih svjetskih imena nezavisnih filmova kao što su Rithy Panh (Iradijacija – najbolji dokumentarac ovogodišnjeg Berlinalea), Hong Sang-soo (Žena koja je bježala, Srebrni medvjed za najbolju režiju) te Hubert Sauper (Epicentar, dobitnik Velike nagrade žirija na Sundance Film Festivalu). Program također sadrži i filmove najzapaženijih mladih filmaša kao što su Ahmad Bahramij (trostruki pobjednik Venecijanskog filmskog festivala Pusta zemlja), Xinyuan Zheng Lu (eksperimentalni vizualni dnevnik  Oblak u njezinoj sobi), Camilo Restrepo (gerilski manifest Los Conductos koji je dobio priznanje za najboljeg debitanta na filmskom festivalu u Berlinu).

Detaljan raspored projekcija uz opis programa bit će objavljen u ponedjeljak, 23. studenog, a ovogodišnji forum i rasprava pobjednika održat će se online.

Comments are closed.