Press "Enter" to skip to content

17. Festival tolerancije u Zagrebu – evo što sve možete očekivati!

Foto: Festival tolerancije

Festival tolerancije održat će se u svom 17. izdanju na dvije zagrebačke lokacije – igrani filmovi prikazivat će se od 23. do 27. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti, a dokumentarci od 24. do 28. siječnja u Dokukinu KIC, uz besplatan ulaz na sve programe.

Festival označava povratak u kino dvorane uz selekciju uspješnih i intrigantnih filmova, od kojih su mnogi nagrađivani na najznačajnijim svjetskim festivalima poput Sundancea, Cannesa ili Berlinala. Festival pokriva teme izbjeglištva, bijega iz domovine, identiteta, vršnjačkog nasilja, žena u patrijarhalnoj sredini, negiranje zločina, genocida i holokausta.

Filmski programi podijeljeni su u četiri kategorije, selektori su Snježana Tribuson i Boško Picula, a programska savjetnica i predselektorica Dina Pokrajac.

‘Ugriz stvarnosti’ prikazuje jedanaest dokumentaraca, među kojima i “20 dana u Mariupolju” Msytslava Chernova, koji je na ovogodišnjem Sundance Film Festivalu osvojio nagradu publike.

Program ‘Spektar’ donosi dvanaest aktualnih igranih filmova, a tu su i drama “Disco Boy” Giacoma Abbruzzesa u kojoj glumi i Leon Lučev, nagrađena na ovogodišnjem Berlinalu, “Tjelešce” Laure Samani, dobitnik nagrade Europsko otkriće – Prix FIPRESCI 2022, te pobjednik Sundancea, “Tisuću i jedan” A.V. Rockwella, kao i “Ljeto s nadom”, laureat na festivalu Karlovy Vary.

Program ‘Mali koraci’, koji potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod mladih, donosi film “Piletina za Lindu”, najbolji dugometražni animirani film ovogodišnjeg Festivala u Annecyju. 

‘Samo kratko’ prikazuje 14 kratkih filmova, među kojima su “27” Flóre Anne Bude, proglašen najboljim kratkim filmom u Cannesu i Annecyju, potom u Berlinu nagrađen “Gusjenice” Michelle Keserwany i Noel Keserwany, te “Stranac na vratima” Joshue Seftela, iza kojeg je nominacija za Oscara i posebno priznanje na Tribeci.

Izložbeni program svake je godine tematski posvećen ranjivim društvenim skupinama, a ove donosi izložbu fotografija “Tu smo‟ nastalu u suradnji Festivala tolerancije i Saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI. 

Izložba, koja govori o hrabrosti, izdržljivosti i dostojanstvu, predstavlja fotoportrete osoba s invaliditetom kroz umjetničku viziju fotografa Mare Milin, Stanka Hercega i Sanjina Kaštelana. Fotografije će biti izložene na Trgu Petra Preradovića, od 18. do 28. siječnja.  

Osim filmovima, Festival tolerancije održava tradiciju spajanja ljudi predavanjima i diskusijama, kao i dobrom glazbom.

Foto: Festival tolerancije

Comments are closed.