Press "Enter" to skip to content

2022. proglašena Europskom godinom mladih

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta danas je nakon rasprave izglasana odluka o imenovanju 2022. godine Europskom godinom mladih.

Ranije ove godine predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyden najavila je kako će europska komisija predložiti da 2022. bude proglašena Europskom godinom mladih, a nakon današnje rasprave u parlamentu donesena je konačna odluka. Zastupnici su podržali odluku sa 604 glasa za, 25 protiv, a 68 ih je bilo suzdržano.

Inicijativa je nastala jer iz Europske komisije smatraju da su mladi skupina koja je najviše žrtvovala zbog pandemije COVID-19 virusa. U izvještaju Europske komisije stoji kako je pandemija uzrokovala smanjenje obrazovnih mogućnosti, društvenu izoliranost, probleme s mentalnim zdravljem, gubitke radnih mjesta i prilika za zapošljavanje.

Cilj aktivnosti i inicijativa organiziranih povodom Europske godine mladih je uključivanje mladih u europske i nacionalne politike, a mladi će dobiti priliku za sudjelovanje u stvaranju godišnjeg programa.

Za potrebe godišnjih aktivnosti zastupnici su omogućili 8 milijuna eura za programe Erasmus+ i Europske snage solidarnosti, a dodatna sredstva osigurat će se i iz drugih relevantnih projekata i instrumenata EU-a.

Vrijeme je da mladi budu u središtu pažnje

Raspravu na ovu temu otvorila je Sabine Verheyen, zastupnica kluba Europske pučke stranke i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje. U svom izlaganju kazala je kako su mladi jedna od skupina koju je pandemija najviše pogodila jer im je onemogućen napredak i razvitak.

“Mladi ljudi iz solidarnosti su prihvatili i podržali ograničenja nametnuta zbog pandemije koronavirusa, sada je došlo vrijeme da oni budu u središtu naše pažnje i drago mi je što će 2022. biti posvećena upravo njima.” izjavila je Sabine Verheyen.

U raspravi je sudjelovao i hrvatski europarlamentarac, SDP-ovac i član kluba Progresivnog saveza socijalista i demokrata – Predrag Fred Matić. Izjavio je kako mu je drago što će mladi EU-a dobiti priliku postati politički prioritet, a kolege je pozvao da se suzdržaju od floskula.

“Mladi očekuju konkretne projekte koji će se iz ove godine preliti u budućnost.”, dodao je Matić

Comments are closed.