Press "Enter" to skip to content

5 koraka kako preživjeti kolokvije u vrijeme adventa

Počelo je po mnogima najljepše doba godine,doba adventa. No, za studente to znači i doba stalnih dilema. Učiti za kolokvij ili otići s prijateljima u razgledavanje adventskog uređenja grada? Za studente je ovo ujedno i najbolje i najgore doba godine jer uz početak adventa najčešće počinje i sezona kolokvija. Blago onima koji su napisali sve kolokvije do kraja studenog i sada u miru mogu uživati u svim čarima koje advent nosi. Ipak, iznimno su rijetki oni koji se u prosincu mogu opustiti i ne misliti na fakultetske obaveze. Oni su u studentskom svijetu neka vrsta endemske vrste. Ako ste kojim slučajem i uspjeli završiti sve kolokvije prije paljenja lampica na Zrinjevcu sigurno vam je ostao za napisati  bar poneki seminarski rad. Sve je puno lampica, svi su veseli, u menzi počinju sa puštanjem božićnih pjesama. Održavaju se božićni sajmovi i stalno primate pozive za razna druženja. Kako se uz sve to koncentrirati na učenje i kolokvirati barem nekoliko predmeta kako bi lakše preživjeli ispitne rokove? Savjete za to vam donosimo u nastavku.

Izvor: Ledeni park/ Instagram

1.Napravite plan učenja.

Iako je pisanje planova i organizacija vremena za većinu prava noćna mora ono zaista pomaže. Mozak voli organizaciju jer zbog nje lakše pamti te samim time olakšava proces učenja. Studenti vole živjeti spontano, no unatoč tome pokušajte napraviti plan učenja i pridržavati ga se. Time ćete si dati vremena da postupno usvajate gradivo i smanjiti razinu stresa noć prije ispita.

2. Tempo

Tempirajte vaš rad i učenje. Pokušajte shvatiti na koji način najbolje učite i tome prilagodite svoj tempo. Neki bolje pamte kad uče polako dok neki bolje uče pod pritiskom. Najvažnije je znati da morate raditi pauze tijekom učenja jer su one jako važne prilikom aktivnog učenja. Deset minuta pauze za svakih trideset minuta aktivnog učenja odgovara većini ljudi. Pauze iskoristite kako biste se nagradili nekom sitnicom.

Izvor: Tumblr

3. Mjesto

Odaberite jedno mjesto na kojem učite i pridržavajte ga se. Neka to bude vaš osobni radni prostor. Nešto poput ureda. Kao i kod plana učenja tako i kod prostora- mozgu odgovara organizacija i ponavljanje. Ako stalno učite na istom mjestu, mozak će nakon nekog vremena automatski povezivati to mjesto s učenjem i lakše ćete pamtiti. Također se pobrinite da s tog mjesta uklonite što više stvari koje vas ometaju tijekom učenja. Učenje u knjižnici je puno bolje i kvalitetnije od učenja u kafiću jer ima puno manje stvari koje vam mogu odvući pažnju i samim time poremetiti proces pamćenja.

4.Način učenja

Poznavanje principa pamćenja će vam također pomoći prilikom učenja. Najbolje pamtimo gradivo koje prvo naučimo je ono dobiva najviše vremena za kodiranje te samim time prijelaz iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Također dobro pamtimo i zadnje gradivo koje smo naučili jer nam je ono “najsvježije“.  Kako onda najlakše naučiti gradivo u sredini? Gradivo u sredini morate učiniti perceptivno uočljivim kako bi ga zapamtili. Jednostavnije rečeno, ono se na neki način mora istaknuti: podcrtavanje u raznim bojama, crtanje pored gradiva, izrada mentalnih mapa…izbor je na vama.

5. Vaš osobni stav

Ako učenju pristupite s pozitivnim stavom lakše će vam biti pamtiti gradivo. Ako se potrudite čak i kod onih kolegija koji su “najgori“ možete pronaći nešto što će vam biti korisno u nastavku studiranja. Fokusirajte se na to i s tim povezujte ostale činjenice koje morate naučiti. Također dobro se podsjećati na sve dobre stvari koje će vam prolazak kolokvija donijeti: manje ispita, manje stresa i više slobodnog vremena tijekom ispitnih rokova. Uzmite u obzir i mogućnost pada na kolokviju, no čak i ako padnete trebat će vam manje vremena za učenje prilikom spremanja za ispit jer će vam gradivo već biti poznato i lakše ćete ga pamtiti.

Za kraj ne zaboravite da je u životu važan dobar balans. Učite kako biste napredovali i postizanje dobrih rezultata će vam donijeti zadovoljstvo. To zadovoljstvo neće ništa vrijediti ako ga nećete imati s kim podijeliti, stoga je važno održavati i dobre prijateljske odnose. Kako i vaši prijatelji postižu rezultate dobro ćete se osjećati kad ćete i vi imati neke rezultate s kojima ćete se moći pohvaliti. To je dakle začarani krug u kojem jedno drugo održava na životu. Stoga red učenja pa red opuštanja. Kompromis i balans je sve što vam je potrebno. Niste sami. Vaši kolege također prolaze iste muke. I ne zaboravite svaki ispit se može ponoviti, zato bez stresa. Ipak je ovo najljepše doba godine i u njemu treba uživati.

Sretno!

Izvor: Pinterest

Comments are closed.