Press "Enter" to skip to content

53via kvizovi oduševljavaju Petrinjce

Petrinjski pub kviz 53via već više od godinu dana oduševljava mlade Petrinjce, ali i one nešto malo starije. Kvizovi se trenutno održavaju gotovo svaki petak jer je u tijeku jesenska liga. Kviz se održava u lokalnom kafiću te je broj ekipa nažalost ograničen. Grad Petrinja već godinama radi na tome da nađe prostor za mlade, no potres i obnova dodatno su usporili proces te prostora za mlade još uvijek nema. Glavni organizator kviza je student PMF-a, Matej Križanić. Razgovarali smo s njim.

Kako ste došli na ideju da održavate kvizove baš u Petrinji?

Petrinja je moj grad, grad u kojem se odrastao i grad iz kojeg neću otići. Nakon potresa grad je postao pust, ništa se nije događalo i mladi nisu imali nikakvu zanimaciju. Kako u Zagrebu studiram i tamo se stalno održavaju kvizovi, odlučio sam probati napraviti svoj i organizirati ga u Petrinji. Htio sam da kviz bude mjesto gdje se mladi mogu okupiti i dobro zabaviti, ali ujedno i nešto naučiti. Nakon više od godinu dana i dalje dobivamo pozitivan feedback od naših ekipa i zbog toga sam jako sretan.

Pripremate li kviz sami, imate li pomoć?

Priprema kviza zahtjeva puno vremena. Treba osmisliti tri kruga pitanja, pripremiti pozadinsku muziku i dijeliti papire ekipama, a to naravno ne mogu sam. U svemu mi pomaže moja mlađa sestra Ana. Oboje preko tjedna studiramo u Zagrebu, a petkom se vraćamo kako bi održali kviz.

Organizatori kviza Ana i Matej

Nadate li se da će grad naći prostor za mlade kako bi mogli primiti više ekipa na kviz?

Naravno. Godinama je ovo već tema u gradu među svima nama. Nemamo se gdje okupiti, družiti. Jedino što nam preostaje je otići u neki kafić. Nadam se da će grad uskoro naći neki prostor, jer se velik broj ekipa prijavi na kviz. Čak nam se prijavljuju i ekipe koje nisu iz Petrinje, sudjeluju ekipe iz Siska, Sunje pa čak i Zagreba. Zadnjih par kvizova smo morali neke ekipe i odbiti jer nemamo dovoljno prostora za sve.

U tijeku je jesenska liga, očekuju li sudionike na kraju nagrade?

Očekuju, očekuju. Kroz ovu, ali prošlu ligu uspjeli smo prikupiti brojne sponzore iz područja Petrinje, Siska ali i Zagreba. Drago nam je da su prepoznali našu malu inicijativu i da su nas odlučili podržati, nama to puno znači. Zahvalni smo na svakom sponzoru i nadamo se da ćemo nastaviti surađivati s njima i u ligama koje tek dolaze. Imamo tu privilegiju da nećemo nagraditi samo prva tri mjesta, već će svaka ekipa koja je sudjelovala dobiti nagradu.

Sponzori lige

Idući tjedan je finale, što će biti nakon?

Tako je, biti će to napeto finale jer pobjednik lige se još ne zna, sve se može promijeniti na zadnjem kvizu. Nakon finala slijedi pauza i nadam se da ćemo se vratiti što prije. Pauza je zbog toga što moram pisati diplomski. Vjerojatno ćemo tu i tamo petkom održati poneki kviz, ali povratak redovitog održavanja kviza će vjerojatno biti na proljeće, za proljetnu ligu.

Od potresa, Petrinja je dugo bila beživotan grad. Mladi nemaju nikakvo mjesto za okupljanje. 53via kvizovi su jedna od rijetkih aktivnosti za mlade u gradu i održavaju ga živim. Atmosfera na kvizu je uvijek vrlo opuštena i vesela uz malu dozu nadmetanja među ekipama. Finale lige je idući tjedan, pobjednik je još uvijek nepoznat, a nagrada će biti za svaku ekipu. Nakon kratke pauze kviz će ponovno krenuti, a sve obavijesti o tome možete pronaći na njihovim društvenim mrežama.

Brojne ekipe na kvizu

Comments are closed.