Press "Enter" to skip to content

Škotski premijer zahtijeva priznanje Palestine od premijera Ujedinjenog Kraljevstva

Fotografija: Sky News

  Premijer Škotske Humza Yousaf jučer je poslao pismo premijeru Ujedinjenog Kraljevstva Rishiu Sunaku u kojem zahtjeva priznanje Palestine kao države kako bi se „razbila politička pat-pozicija koja je osudila Izraelce i Palestince na neprekidni ciklus nasilja“.

  Pismo je poslao prije debate škotskog parlamenta o situaciji na Bliskom istoku, gdje su zastupnici parlamenta glasali za prekid vatre u Gazi i bezuvjetno oslobođenje svih talaca koje drži Hamas.

  Škotski premijer je u pismu izrazio svoje suosjećanje prema Palestincima i naglasio moralnu odgovornost Ujedinjenog Kraljevstva prema zaustavljanju ubijanja Palestinaca zbog prethodne potpore Izraelu.

  “Svakim danom raste broj nevinih Palestinaca koji gube svoje domove, živote i sredstva život. Podrška koju je vlada Ujedinjenog Kraljevstva dala Izraelu dok je uništavanje u Gazi poraslo, povećava  njenu moralnu odgovornost da iskoristi bilo kakav utjecaj koji ima da sada zaustavi ubijanje”, napisao je Yousaf u pismu poslanom premijeru Velike Britanije.

  Na zasjedanju parlamenta Yousaf je govorio o ilegalnoj Izraelskoj okupaciji Zapadne Obale i o potrebi postojanja dvije države: „Nažalost, svijet nije održao svoja obećanja Palestincima. Nisu dobili slobodnu suverenu državu u granicama iz 1967. godine kako im je to bilo obećano. Upravo suprotno, kontinuirano širenje Izraelskih naselja u okupiranoj Zapadnoj Obali su ilegalna i nisu u korist mirnom rješenju.“

  „Samo sa potpunim priznanjem Palestine kao države možemo nastaviti s rješenjem u dvije države“, dodao je.

  Comments are closed.