Press "Enter" to skip to content

Prometna nesreća u Bugarskoj – stradalo 45, preživjelo tek 7

Izvor: Profimedia / Autor: DIMITAR KYOSEMARLIEV

Na bugarskoj autocesti Struma danas oko 2:00 ujutro dogodila se prometna nesreća, koja je rezultirala s 45 poginulih među kojima je 12 djece. Putnici su uglavnom Albanci iz Sjeverne Makedonije, koji su putovali tridesetak kilometara zapadno od glavnog grada Sofije.

Preživjelo je 7 putnika koji su iskočili iz gorućeg autobusa, te su zbog težih opeklina prevezeni u bolnicu Pirogoy u Sofiji. Veleposlanik Srbije u Bugarskoj potvrdio je da je među ozlijeđenima i državljanin Srbije, te da je smješten bolnicu u Sofiji i nije životno ugrožen. Niti jedan hrvatski građanin nije prijavljen kao žrtva nesreće.

Izvor: Nikolay DOYCHINOV / AFP

“Prizor je zastrašujući, zastrašujući, nikada nisam vidio ništa slično”, rekao je Bojko Raškov, privremeni ministar unutarnjih poslova, koji je svjedočio mjestu i prozoru nesreće. Bugarsko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je ovo najsmrtonosnija autobusna nesreća u povijesti te balkanske zemlje.

Sam uzrok nesreće nije još utvrđen, ali čini se da je autobus udario u ogradu na autocesti prije ili nakon što se zapalio, rekli su bugarski dužnosnici. Šef bugarske istražne službe Borislav Sarafov izjavio je da su “ljudska pogreška vozača ili tehnički kvar dvije prvotne verzije nesreće”.

Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut Sjevernomakedonskom premijeru Zoran Zaevu i obiteljima stradalih sjevernomakedonskih državljana u požaru autobusa sljedećom izjavom:

“S velikom sam tugom i iskrenim žaljenjem primio vijest o strašnoj tragediji u Bugarskoj u kojoj je poginulo najviše vaših državljana. U ovim teškim trenucima za obitelji stradalih, kao i za cijelu Sjevernu Makedoniju, Hrvatska je s vama. U ime vlade RH, hrvatskoga naroda i svoje osobno, Vama, obiteljima stradalih i cijeloj Sjevernoj Makedoniji izražavam duboku sućut. Naše su misli i molitve uz vas”

Andrej Plenković
Izvor: Profimedia / Autor: DIMITAR KYOSEMARLIEV

Comments are closed.