Press "Enter" to skip to content

Anatolij Tymoščuk – Nogometna legenda ili izdajnik?

Jedan od najboljih ukrajinskih nogometaša svih vremena Anatolij Tymoščuk danas se smatra izdajnikom ukrajinskog naroda.

Proslavljeni bivši kapetan ukrajinske reprezentacije još je u ožujku prošle godine kompletno izbrisan iz registra igrača ukrajinske reprezentacije zbog odluke da i dalje nastavi s radom kao jedan od pomoćnih trenera u ruskom velikanu Zenitu, klubu u kojem tu ulogu obnaša već pet godina. Osim što mu nogometni savez Ukrajine neće priznati nijedan nastup ni trofej, poništio mu je i trenersku licencu.

Svoj razgovor sa nekadašnjim suigračem iz reprezentacije detaljno je za Zoryu Londonsk opisao ukrajinski veznjak Al Aina Andrij Jarmolenko.

“Pitao sam ga kako može spavati noću i odgovorio mi je da ne spava. Nakon toga me nazvao i rekao sam mu da mi je nekad bio uzor, a danas za mene ne postoji. Onda mi je on odgovorio da odjebem pa sam i ja njemu tako odgovorio.”

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim Timoščuk zbog odbijanja ruske agresije na Ukrajinu u zemlju vlastitog podrijetla ne smije ući deset godina. Također, zamrznuta mu je sva imovina i u Ukrajini nikad se više neće smjeti baviti nogometom.

Anatolij Timoščuk je u karijeri igrao za Bayern, Volyn, Šahtar, Zenit i Kairat, a za reprezentaciju je upisao čak 144 nastupa pritom zabivši četiri gola. Sa Šahtarom je tri puta bio prvak Ukrajine, a sa Zenitom dva puta prvak Rusije. Sve je svoje je nogometne uspjehe, ironično, slavio ogrnut ukrajinskom zastavom.

Comments are closed.