Press "Enter" to skip to content

Art cafe Insider – kafić koji daje novo iskustvo

U ljeto 2018. Minsk je pokrenuo hvale vrijednu društvenu inicijativu – umjetničku kavanu „Insider“. Kseniya Halubovich i Ulliana Drazhina na ideju su došle prilikom drugog dana u uredu. Obje rade u organizaciji po imenu „Kanikuly“, koja pruža podršku odraslima na liječenju u psihoneurološkom odjelu Navinki u Minsku.

Art cafe Insider pruža usluge ugostiteljstva za razne događaje u Minsku. Tijekom kratkog vremena otkako je kafić osnovan imali su pune ruke posla te su obavljale usluge za mnoga događanja u galeriji, ali i na raznim festivalima hrane. Osnivačice ovog kafića pojasnile su kako su došle do imena „Insider“: „Insider je netko tko ima povjerljive podatke. Naši zaposlenici i radnici su insideri koji dobivaju nove informacije i iskustvo svaki puta kada su dio ovog procesa“.

Kseniyina i Ullianina ideja je nastala tijekom kuhanja s djecom u psihoneurološkoj ustanovi kada su primijetile da su svi stvarno uključeni u proces kuhanja. Htjele su pomoći ljudima koji borave u ovoj zatvorenoj instituciji da zarade džeparac, ali i da se integriraju u društvo. „Kada smo našoj štićenici u ustanovi opisale ovu ideju, bile su zaista uzbuđene i oduševljene cijelom stvari. Čak i sada kada se već neko vrijeme radi. Ako ne radimo neko vrijeme, pozivaju nas i pitaju kada će se raditi “. Ovaj posao im je potreban kako bi se socijalizirali i osjećali kao da pripadaju društvu.

Kseniya naglašava da je kafić u početku bio zamišljen kao samoodrživi društveni projekt. Poduzetnici su izradili poslovni plan angažirajući stručnjake iz srodnih područja koji već imaju iskustva u poslovanju, zapošljavanju i pružanju mogućnosti prilagodbe posla osoba s invaliditetom. Nakon šest mjeseci poslovanja djevojke su shvatile kako im treba vlastiti prostor da bi se mogle razvijati.

Danas, Kseniya i Ulliana imaju stalni tim radnika iz institucije koje zapošljavaju prilikom svakog eventa. Veći tim radi u kuhinji pripremajući jela i pića, a zatim tri ili četiri dobro uvježbana i visoko motivirana osoblja konobare. Trenutačno Art kafić „Insider“ nudi jednostavna, ali ukusna jela koja se pripremaju s ljubavlju – pite, pogačice, limunadu i druga pića bazirana na voću.

Kseniya i Ulliana, ali i njihovi štićenici polažu puno nade u ovaj projekt. Osobe koje se drže u zatvorenim institucijama nemaju puno prilika za druženje i integriranje u društvo. Ovaj kafić im pruža priliku upravo za to, ali i da zarade džeparac koji mogu potrošiti kako žele. No, ono najvažnije osobama s invaliditetom je pružena prilika da se osjećaju kao da su dio društvo.

Art cafe „Insider“ čeka puno posla, a vlasnice ovog kafića otvorenih ruku čekaju nove pomoćnike.

 

Comments are closed.