Press "Enter" to skip to content

Austrija priprema novi zakon u prometu

U Austriji se godišnje zabilježi od 400 do 450 slučajeva u kojima bi se mogao primjenjivati novi zakon. Vlasti u Austriji nisu zadovoljni sa velikim brojem prekršaja u prometu. Austrijska policija prema novom zakonu koji bi mogao stupiti na snagu za prekoračenje brzine osim vozačke dozvole, oduzimala bi i automobile.

“Jednostavno na našim cestama ima previše onih koje se ne može uvjeriti, kod kojih kazne i dodatna školovanja ne djeluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje”, rekla je austrijska ministrica prometa Leonore Gewessler.

Novi zakon nalagat će vozačima da im se odmah oduzme vozilo na dva tjedna ako će u naseljenom mjestu prekoračiti brzinu od 60 i izvan naseljenog mjesta brzinu od 70 kilometara na sat. Tokom ta dva tjedna radit će se provjera vozača o njegovom eventualnom prijašnjem kažnjavanju. Ako se utvrdi da je vozač već počinio značajno prekoračenje brzine, njegov osobni automobil mogao biti prodan na dražbi.

U slučaju velikih odstupanja brzina u naseljenom mjestu i izvan njega, automobil će odmah biti oduzet i prodan. Ministrica Gewessler ističe da ove mjere služe za povećanje sigurnosti u prometu. Također napominje kako kod velikih brzina vozač nema potpunu kontrolu nad vozilom. Zbog takve neodgovornosti vozača mogu nastradati drugi nedužni ljudi.

Novi zakon trebao bi biti donesen sredinom sljedeće godine.

Comments are closed.