Press "Enter" to skip to content

Bakina zadnja srećka

Mnoge su aktivnosti zbog epidemije korona virusa prebačene online. Tako je  Brandon Stanton, autor projekta Humans of  New York, morao svoj fotoaparat s kojim slika ljude i diktafon s kojim snima njihove priče zamijeniti elektroničkom poštom i društvenim mrežama na koje mu ljudi sami šalju svoje životne pustolovine. Stanton je tako prije nešto manje od mjesec dana objavio nevjerojatnu priču o baki, srećkama i novčićima koju mu je poslala čitateljica.

Ova djevojka je svoju baku opisala kao pravu Talijanku – vrlo pobožnu s ružmarinom u ruci dok se na televiziji prikazuje sveta misa. No ne dajte da vas to zavara, priča djevojka, jer je baka jednom uspjela zaustaviti napad nožem kojeg je zadržala u ladici kao trofej i prepričavala  tu priču svima koji su htjeli čuti.

Bakina je najveća strast bila lutrija. Stalno ju je igrala, a inspiraciju za dobitne brojeve pronalazila je na automobilskim registracijama, brojevima radijskih postaja i brojevima ulica. Zatim bi svaku večer stavila program Channel 8 i gledala hoće li joj listić biti dobitan. Rijetko kada bi dobila, a kada bi nešto i osvojila, to bi najčešće bio neki sitniš koji bi obavezno pravedno raspodijelila svojim unucima.

Baka je umrla s 89 godina i na dan kada je unuka to saznala pronašla je novčić zaglavljen u potplati cipele. Prvo je pomislila kako se radi o slučajnosti, no nedugo zatim unuka je počela pronalaziti novčiće posvuda. Pošto su  u pitanju su bili novčići kojih ima posvuda, unuka nije htjela tome pridati preveliku pažnju. Unukin akademski savjetnik je primijetio kako je tužna zbog smrti bake pa joj je predložilo da ode jedan semestar na razmjenu u Italiju. Unuka je uskoro saznala kako jedan semestar u Italiji košta čak 10 000 dolara više od semestra na njenom fakultetu u SAD-u, što ju je obeshrabrilo u traženju financijske pomoći od svojih roditelja.

Nekoliko mjeseci poslije, na bakin rođendan, cijela je obitelj otišla na misu, a sljedeće noći unuka je sanjala kako se nalazi na benzinskoj pumpi blizu svoje kuće gdje je kupila srećku koju je ostrugala i saznala da je dobila puno novaca. Sljedeće jutro poslala je prijateljima poruku kako mora kupiti srećku jer je sanjala ludi san. S prijateljicom se zaputila do iste benzinske pumpe kao i u snu i kupila srećku za 5 dolara. Kad je ušla u auto uzela je jedan od novčića koje je nalazila mjesecima ranije i krenula strugati srećku. Na radiju je počela svirati pjesma „Halo“ od Beyonce i kada je ostrugala četvrti red shvatila je da je dobila 10 000 dolara. Dovoljno za semestar u Italiji.

Comments are closed.