Balavica:
Djetinjstvo na vrhu nebodera....

Kratkometražni film „Balavica“ iz 2103. još jedno je autorsko ostvarenje Igora Mirkovića, TV novinara i redatelja iz Zagreba. Dva njegova dokumentarna filma doživjela su značajan uspjeh; „Novo, novo vrijeme“ i „Tko želi biti predsjednik?“, a 2015. kao jedan od scenarista također ostvaruje veliki uspjeh sa serijom „Crno-bijeli svijet“.

Zagreb
Film
Festival

Radnja „Balavice“, smještena u Splitu, upoznaje nas s 11-godišnjom djevojčicom nepoznatog imena i 14-godišnjim dječakom Zanom. Oni svoje ljeto provode na vrhu zgrade gdje se zabavljaju raznim opasnim aktivnostima koje nijedno dijete ne bi smjelo raditi. Hodanje po rubu nebodera, pušenje, prizivanje duhova, uriniranje po slučajnim prolaznicima i špijuniranje susjeda samo su neke od brojnih nebuloza i smicalica koje vidimo u filmu, ali i koje smo ,između ostaloga, izvodili i mi sami.

Atmosfera filma odlično je prenesena na filmsko platno te iz nje možemo predočiti sporiji tempo i razvučenost radnje što vjerodostojno simbolizira monotona, duga i vruća ljeta. Upravo zbog takvog redateljevog uprizorenja film je osvojio nagradu „Najboljeg filma u domaćoj konkurenciji“. Zaista, takvo ostvarenje ne bi bilo moguće bez veoma talentirane mlade glumačke postave gdje se istaknula glavna glumica Đana Gudelj. Redatelj nas uvodi u njezin svijet kako bismo osjetili sve ono čime se zaokuplja 11-godišnje dijete. Nadalje, kadrovi nisu uvijek dosadno statični što vrlo često možemo pronaći u hrvatskim filmovima, a krupnim planovima i planom izbliza otkrivaju se emocije glumaca. S druge strane, takvi su planovi, istodobno, najpogodniji kada se vodi dijalog između likova čime se ostvaruje dinamičan karakter samog filma.

Priča „Balavice“ nije kompleksna i razrađuje se prema međusobnom djelovanju likova. Međutim, plijeni pozornost svojom osobitošću i kvalitetom koja se postigla relativno kratkim trajanjem filma. Zaista, nećete pogriješiti ako odvojite 15 minuta svojeg slobodnog vremena za odlično kratkometražno filmsko ostvarenje.

slika
Ukupno otvaranja 369