Press "Enter" to skip to content

Barbados prekida veze s Velikom Britanijom i postaje republika

Mali karipski otok Barbados je utorak točno u ponoć, po lokalnom vremenu, postao republika prekinuvši sve veze s Velikom Britanijom nakon čak četiri stoljeća. Nakon što je na Trgu heroja u glavnom gradu Bridgetownu spuštena britanska zastava, podignuta je predsjednička što je označilo i novi veliki početak otoka, a na svečanoj je ceremoniji prisustvovao i britanski prijestolonasljednik, princ Charles.


Barbados je otočna država u karipskom području Amerike, dugačka čak 34 km, a široka 23 km prekrivajući površinu od 432 km2. Već 17. veljače 1627. godine dolaskom britanskog broda  William and John s ukupno 80 Britanaca i otprilike 10 Afrikanaca, osniva se naselje Jamestown (današnji Holetown) kao vlasnička kolonija. Engleska od tada kreće naseljavati otok robovima i slugama , koji su najčešće bili Irci i Afrikanci te je do kraja 17. stoljeća Barbados bio u potpunosti naseljen i više nije bilo slobodnog zemljišta. Kreće uzgoj duhana, đumbira i šećerne trske. Tijekom daljnjih stoljeća, javlja se mnogo pobuna robova koji su redom bili ugušeni, a tek su 1938. godine Britanci omogućili stanovnicima Barbadosa ulogu u političkoj sferi te opće pravo glasa. Dana 30. studenog 1966. Barbados stječe neovisnost i dobiva prvog premijera, međutim odlučuje ostati u Commonwealth zajednici. Generalna guvernerka, Sandra Mason je prošle godine izjavila kako bi Barbados do 30. studenog 2021. godine prestao biti kraljevstvo Commonweltha. Upravo se to i proslavilo u glavnom gradu 30.studenog 2021., simbolično na 55. godišnjicu neovisnosti Barbadosa, a Sandra Mason postaje prva predsjednica Barbadosa.

Izvor: britannica.com

U sklopu ceremonije je premijerka Barbadosa Mia Mottley imenovala pop zvijezdu, porijeklom iz Barbadosa, Robyn Rihannu Fenty nacionalnim herojem. Pjevačica i poduzetnica već je 2018. godine dobila titulu ambasadorice svoje zemlje, a sada je svjedočila i velikoj ceremoniji

Izvor: pagesix.com

Be First to Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)