Press "Enter" to skip to content

Barem jednom u životu morate pogledati film “Frida”. Ako još niste, sada imate priliku da pogledate njenu kazališnu verziju – “Mala Frida”.

Priča o poziciji žena sa filmskog je platna prešla na kazališnu pozornicu. Radi se o biografiji jedne od najznačajnijih umjetnica 20. stoljeća Fride Kahlo koja će se početi izvoditi 17. prosinca u 18:30 sati u gradskom kazalištu Žar ptica. Autorski projekt postavljaju Anica Tomić i dramaturginja te autorica teksta Jelena Kovačić.

Anica Tomić i Jelena Kovačić

Predstava će na scenu dovesti sedmogodišnju Fridu koja pokušava ojačati svoju bolesnu nogu zbog koje je njeni vršnjaci ismijavaju i nazivau Frida Drvena noga. Dane provodi u društvu roditelja, majmuna Fulang Chang i crne mačke Perdite. Njena jedina ljudska prijateljica je izmišljena djevojčica Brisa. No, jednog dana u njen život ulijeće stvarni dječak Pablo.

Tko je Frida Kahlo?

Frida je meksička slikarica realizma, no po čemu je najviše poznata jest što je unatoč dječjoj paralizi nastavila njegovati svoju strast za slikanjem.

Sa samo 18 godina doživjela je tešku prometnu nesreću gdje je ozlijedila desnu nogu i zdjelicu što je rezultiralo neplodnošću. Već je sljedeće godine naslikala svoj prvi portret, poslije kojeg samo niču umjetnička djela koja oslikavaju patnju, bol i razaranja. Nakon što ju je muž prevario s mlađom sestrom Kristinom, Frida se upušta u romantične veze sa muškarcima, ali i sa ženama. 1953., kada je imala 46 godina, organizirana je njena prva samostalna izložba na koju dolazi na nosilima (zbog lošeg zdravlja bilo joj je zabranjeno kretanje). Sudjeluje u demonstracijama protiv intervencije SAD-a u Gvatemali unatoč teškoj upali pluća. Te noći Frida je preminula u svojoj rodnoj kući u Coyoacanu.

Njen umjetnički opus čini preko 200 slika, crteža i skica od čega je čak 55 autoportreta. Zašto je napravila toliko autoportreta Frida odgovara:

“Zato što sam ja tako često sama … jer sam subjekt kojeg znam ponajbolje. “

Predstava “Mala Frida” želi prikazati prijateljstva koja nas čine boljima, odlučnost koje nas čini neustrašivima te mašti koja čini sve mogućim. Ovo je priča o prihvaćanju sebe, svoje bolesti i nemoćnosti te svakodnevnih borba protiv prepreka koje život konstantno nameće.

Comments are closed.