Press "Enter" to skip to content

BDP u Hrvatskoj skočio u odnosu na isto vrijeme lani

Unsplash

Državni zavod za statistiku je u utorak objavio prve procjene prema kojima je BDP u Hrvatskoj porastao za 2,8 posto, što je više u odnosu na isto tromjesečje 2022. godine. U vladinom priopćenju se isto tako navodi kako je ovo već 11. kvartal zaredom u kojem se bilježi pozitivna stopa kretanja BDP-a. Hrvatsko gospodarstvo također bilježi i realni ukupni rast od 13 posto u odnosu na isto razdoblje pretpandemijske 2019. godine.

Eurostat potvrđuje da Hrvatska sa svojih 2,8 posto prednjači među 23 države članice EU u trećem kvartalu. Premijer Andrej Plenković ističe da su gospodarstvenici, radnici te snažne investicije vlade u kriznim okolnostima ključni čimbenici rasta. Mjere Vlade su očuvale životni standard građana, podržale rast plaća i zaposlenosti te održale stabilnost tržišta rada. Rast investicija, potaknut Nacionalnim planom opravka i otpornosti, dodatno potiče zamah gospodarstva.

Uvoz roba i usluga te izvoz pokazuju učinkovite promjene, a sezonski prilagođeni podaci Državnog zavoda za statistiku ukazuju na brži rast hrvatskog gospodarstva u odnosu na prosjek Europske unije. Premijer Plenković navodi kako uz realizaciju reformi i korištenje europskih sredstava Vlada nastavlja poticati rast i jačati konkurentnost gospodarstva.

VRH – službena fotografija

Comments are closed.