Press "Enter" to skip to content

Bella Italia: kolijevka romantike i kulturne baštine

Italija godinama privlači mnogobrojne turiste koji su u potrazi za odmorom, romantikom, i kulturnom baštinom. Malo koja se destinacija može natjecati kako s gastronomskom tako i s kulturnom ponudom ove mediteranske zemlje. Hrvatska ima izravne letove do Italije te statistike pokazuju da mnogi biraju upravo takav oblik putovanja, posebice posjetitelji iz najjužnijih krajeva Lijepe naše.

Burano je jedan od talijanskih otoka koji se nalazi u venecijanskoj laguni. Od  grada Venecije  udaljen je svega 7 km. Simbol ovog otočića su kuće šarenih fasada. Prema legendi, ribari su bojali svoje kuće u žarke boje kako bi ih raspoznali s pučine, dok bi još bili miljama udaljeni, u ribolovu. 

Venecija je grad na sjeveru Italije, nezaobilazna destinacija za sve romantike i zaljubljenike u povijest umjetnosti. Sami vrh turističkih atrakcija zauzimaju kanali i gondolijeri. Odjeveni u  tradicionalnu odjeću, prugastu mornarsku majicu i crne hlače, sa slamnatim šeširom na glavi utjelovljenje su stanovnika Venecije iz nekih prošlih vremena. Gondola, s uskim trupom i plosnata na sredini donjeg dijela, oblikovana je za vožnju uskim i plitkim kanalima. Venecija se smatra jednim  od najromantičnijih gradova svijeta, pa ne iznenađuje veliki broj turista koji biraju upravo ovaj grad kao mjesto uplovljavanja u bračnu luku. 

Arhitekti, povjesničari umjetnosti i ljubitelji povijesnih zdanja svoju će zadovoljštinu pronaći na glavnom gradskom trgu. Muzej Correr tek je jedan od muzeja na Trgu svetog Marka u samom srcu Venecije. Smješten je u objektu koji je prvobitno bio izgrađen za venecijanske duždeve. Unutrašnjost muzeja skriva bogato uređene sale koje su nekada koristili vladari.

Karneval u Veneciji, koji se tradicionalno održava svake godine u veljači već stoljećima, smatra se najstarijim, ali i najprofinjenijim europskim festivalom. Privlači posjetitelje iz svih krajeva svijeta koji uz taktove talijanske kancone, porciju špageta i čašu Chiantija uživaju u rapsodiji i bogatstvu maski.

Comments are closed.