Press "Enter" to skip to content

Beogradska Politika u službi ratne mašinerije Vladimira Putina

Novinarski članak uglednog beogradskog dnevnika Politike pod naslovom “Čeka se ruski spisak neprijateljskih država” iz ožujka ove godine školski je primjer obavještajnog uratka u svrhu medijsko-propagadnog rata u korist vojne invazije Ruske Federacije na Ukrajinu. Premda je tekst uglavnom skraćeni i probrani izvještaj ruskih medijskih kuća pod državnim utjecajem (Russia Today i Interfaks), stječe se dojam da se dnevnik Politika otvoreno svrstala na stranu Ruske Federacije u ukrajinskom ratu. To je otprilike i na tragu srpske državne politike koja prikriveno navija za brzu rusku pobjedu u Ukrajini čime bi se, smatraju u Srbiji, značajno promijenili geopolitički odnosi u Evropi. Prema mišljenju političkih krugova u Beogradu, ruska pobjeda mogla bi promijeniti i odnose na Balkanu, naročito prema pitanju statusa države Kosova i Republike Srpske u Bosni i Hercegovini.    

Uradak je potpisan inicijalima što je nestandardno za ozbiljan dnevnik poput Politike. Takvo što se se uglavnom radi kada se novinar želi zaštititi od mogućih negativnih reakcija javnosti zbog informacija objavljenih u svojem radu ili kad se radi o manipulativnom tekstu koji vrvi poluinformacijama ili netočnim tvrdnjama.

Sam naslov uratka je propagadnog karaktera i želi pokolebati te zastrašiti sve one države koje na bilo koji način šalju vojnu pomoć Ukrajini. Dakle, naslov je skiciran za potrebe medijsko-informativnog rata u korist Ruske Federacije.

“Danima se polemizira o tome gde se nalazi ukrajinski lider”, sljedeća je informacija vojno-propagandnog karaktera u uratku. Time se želi demotivirati ukrajinski narod i ukrajinska vojska u obrani zemlje objavom dezinformacije da je predsjednik Ukrajine negdje u inozemstvu.

U tom smislu ide sljedeća objava čelnika Čečenske republike Ramzana Kadirova, inače ruske marionete: “Zelenski, ako kreneš prema Poljskoj, čeka te sudbina Sakašvilija, koji je podmetnut i na kraju se vratio u domovinu na optuženičku klupu. Ako vjerujete Rusiji i spremni ste za dijalog, onda sam spreman da vam izađem u susret na pola puta i da lično zamolim ruskog predsjednika Vladimira Putina da vam da azil i da vam sačuva obraz”, kraj citata. Riječ je o suptilnom psihološkom pritisku na predsjednika Ukrajine da popusti i prihvati ultimatume predsjednika Rusije Vladimira Putina podsjećanjem na gruzijski slučaj kada zapadne sile nisu reagirale na rusku agresiju na tu državu.

Osnova teksta je prenijeti prijetnju Rusije svima onima koji na bilo koji način vojno pomažu Ukrajinu. Tu se koristi izjava glasnogovornika ruskog Ministarstva odbrane Igora Konašenkova: “Korištenje mreže aerodroma tih zemalja, kao baza za ukrajinske letjelice i posljedično njihovo korištenje protiv oružanih snaga Rusije, može se smatrati kao učešće tih zemalja u oružanom konfliktu”, kraj citata.

U uratku se donosi nekoliko manje značajnih informacija o kontaktima francuskog i ruskog predsjednika oko ukrajinske krize i navodne spremnosti Ruske Federacije o postizanju mirovnog sporazuma s Ukrajinom. Ovom informacijom se želi ublažiti činjenica potpune međunarodne izolacije Ruske Federacije i njenog čelnika Vladimira Putina.  

Završetak članka je napisan prema klasičnoj metodi izvještavanja ruskih medija o kognitivnom sposobnostima američkog predsjednika Josepha Bidena. Ističe se kako je američki vođa napravio još jedan “ozbiljan gaf” u obraćanju svjetskoj javnosti  oko ruske invazije u Ukrajini.

Sve u svemu, večernja analiza Politike “Čeka se ruski spisak neprijateljskih država” agitatorska je kampanja u korist Ruske Federacije u kojoj je izostavljen ili zamagljen veliki broj činjenica sa samog ukrajinskog ratišta koje ne idu u prilog ruskim ratnim naporima. Kao takav uradak je obavještajnog, a ne žurnalističkog karaktera. (K.I.)

Beogradski dnevnik "Politika"

Comments are closed.