Press "Enter" to skip to content

Bez ovih brzih i jednostavnih kolačića ne može proći nijedan Božić

Blagdani su uvijek bili dani veselja i blagostanja, ali i obilja najfinijih domaćih delicija. Prva stvar koja nas asocira na Božić su mirisni kolačići naših baka koji su postali nezaobilazni dio svakog blagdanskog stola. Topla šalica jutarnjeg čaja ili kave najbolje se slaže s malim prhkim kolačićima od finog slatkog tijesta koji se svakim zalogajem tope u ustima. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih recepata kojima nećete moći odoljeti ni ovog Božića.

1. MEDENJACI

Photo: Unsplash.com

Sastojci:

35 dkg oštrog brašna

1/4 vrećice praška za pecivo

15 dkg maslaca

20 dkg šećera

2 jaja

2 žlice ruma

10 dkg oraha ili badema

1 žličica cimeta

2-3 žlice meda

muškatni oraščić

korica limuna

bjelanjak za premazivanje

Priprema:

Prašak za pecivo umiješajte u brašno pa zajedno s maslacem narezanim na listiće dobro izmrvite. Dodajte šećer, jaja, rum, mljevene orahe ili lješnjake, cimet, med, ribani muškatni oraščić, naribanu koricu limuna i sve dobro umijesi. Ostavite tijesto na hladnom mjestu najmanje 2 sata, a zatim od njega oblikujte veće valjke iz kojih kasnije izrežite jednake komadiće veličine oraha. Oblikujte od njih kuglice, složite ih na papir za pečenje i malo ih spljoštite. Premažite kolačiće bjelanjkom i ispecite ih na 180 do 200 stupnjeva oko 15 minuta. Kada se ohlade možete ih ukrasiti bojom za hranu.

 

2. ČOKOLADNI RASPUCANCI

Photo: Unsplash.com

Sastojci:

200 g tamne čokolade

200 g glatkog brašna

2 jaja

100 g smeđeg šećera

50 g maslaca

1 vrećica vanilin šećera

prstohvat soli

pola žličice praška za pecivo

šećer u prahu

Priprema:

Otopite čokoladu na pari i pustite da se malo ohladi. Umutite zajedno jaja, šećer i vanilin šećer te dodajte maslac sobne temperature i otopljenu čokoladu te sve povežite električnom miješalicom. U drugoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli. Toj smjesi polako dodajte smjesu od jaja i čokolade i cijelo vrijeme miješajte. Tijesto stavite u hladnjak na 2 sata i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Žličicom vadite tijesto i oblikujte kuglice veličine oraha. Zatim ih uvaljajte u šećer u prahu i prebacite ih na lim za pečenje. Pazite da ostavite dovoljno razmaka između kuglica i stavite ih u pećnicu na 10-ak minuta. 

3. VANILIN KIFLICE

Photo: Unsplash.com

Sastojci:

250 g oštrog brašna

210 g maslaca

100 g mljevenih oraha

70 g šećera

1 vanilin šećer

šećer u prahu

Priprema:

U posudu stavite brašno, šećer, vanilin šećer i mljevene orahe te u to ravnomjerno raspodijelite hladan maslac. Zamijesite od navedenih sastojaka glatko tijesto i ostavite ga u frižideru zamotanog u foliju najmanje jedan sat. Ugrijte pećnicu na 160 stupnjeva i u međuvremenu oblikujte kiflice. Ispecite kiflice 8-10 minuta i još vruće ih uvaljajte u šećer u prahu.

4. BOŽIĆNE ZVJEZDICE 

Photo: Unsplash.com

Sastojci:

200 g maslaca ili margarina

2 žumanjka

100 g šećera

300 g glatkog brašna

pekmez po želji

šećer u prahu

Priprema:

Umutite maslac, žumanjke i šećer te zatim postepeno umiješajte brašno. Od navedenih sastojaka zamijesite glatko tijesto i stavite fa u frižider na 10-15 minuta kako bi se lakše valjalo. Na podlozi posipanoj brašnom izvaljajte tanko tijesto. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i prekrijte lim za pečenje masnim papirom. Čašom ili kalupima izrežite oblike po želji te na sredini keksa izdubite rupu te kekse poslažite na papir. Ispecite ih u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta. U izdubljenu sredinu keksa stavite žličicu pekmeza po želji i posipajte ih šećerom u prahu.

Comments are closed.