Press "Enter" to skip to content

Blago koje krije Yubari dinja

Dok kod nas u Hrvatskoj najčešće jedemo voće poput jabuke, banane, jagoda ili naranče, u Japanu je voće kao neka vrsta luksuza. Razlog je kulturne, ali i vjerske prirode pa tako dok mi uživamo u pršutu ili Francuzi u vinu, Japanci uživaju u svom luksuznom voću od kojih krunu nosi upravo Yubari dinja koja je neupitno najskuplje voće na svijetu.

prikaz Yubari dinje

Cijene voća u Japanu nisu nimalo slične našima. U jednom običnom supermarketu u Tokiju, cijena jednog komada jabuke može biti čak 15 kuna.  Razlika se nalazi u tome što na japanskim policama u dućanu nećete naći nikakve natučene i nesavršene jabuke, već samo najljepše komade.  Neke trgovine, poput najvećeg japanskog dobavljača vrhunskog voća Sembikiya, otišle su čak izvan tih visokih granica pa tako u trgovinama luksuznim voćem možete naći jabuku za 150-ak kuna. 

Sigurno ste sad već zainteresirani koliko bi Yubari dinja mogla koštati. Ona bi se vrlo lako mogla mjeriti sa cijenama automobila ili neke skupocjene dizajnerske odjeće. Japanska dinja Yubari može postići cijenu do čak 140.000 kuna. Zašto? To je sigurno i zbog njene veličine i specifičnog okusa, ali ipak najviše zbog brige kojom se taj čuveni plod njeguje prilikom sadnje. Sadnja ovog ploda je vrlo detaljan i usavršen proces kojem treba pridati sto posto naše pažnje. Jedna od zanimljivosti koja se radi prilikom sadnje ovog skupocjenog voća je masaža koju ona dobiva. Noseći bijele rukavice, uzgajivači svakom plodu priušte takozvano “brisanje lopte”. Navodno, trljanje plodova pomaže oblikovati ih u savršenu kuglu, a na kori se razvije još ljepša mreža. 

Najpoznatija, najslađa i šokantno skupa Yubari dinja raste samo u gradu Yubari na sjeveru otoka Hokkaidu. 

Zaluđenost ovim voćem, koje se najčešće daje na poklon, potvrđuje činjenica da svake godine aukciji prisustvuje nekoliko tisuća ljudi od kojih svatko želi imati svoj primjerak savršeno okrugle dinje. Tako je 2008. godine Yubari dinja prodana za rekordnih 140.000 kuna, dok je recesijske 2009. godine prodana za čak 28.000 kuna. S druge strane, ako ste zainteresirani posaditi vlastitu Yubari dinju, sjeme se može kupiti u inozemnim internetskim trgovinama ili od sakupljača rijetkih sorti u Rusiji. Yubari dinja neupitno je najskuplje voće na svijetu, no postoje još neke vrste koje imaju cijenu koja prelazi sve granice standarda. Deset najskupljih voćka svijeta, poredanih po redu izgleda ovako.

Najskuplje voće, a prodaje se po cijeni od 140.000 kuna

Lubenica s crnom korom i sočnim ružičastim mesom. Prodaje se po cijeni od 40.000 kuna. 

Uzgaja se u Japanu. Crvene je boje i veličine ping pong loptice. Prodajna cijena je oko 25.000 kuna za jedan grozd.

Za njegovu prodaju vrijede posebni kriteriji poput težine, a cijena je oko 20.000 kuna za dva komada. 

Ovaj se ananas uzgaja na konjskom gnoju, a prodaje se za 10.000 kuna po komadu. 

Uzgajaju se u kockastim kalupima zbog čega imaju takav oblik, a prodaju se za 6.000 kuna po komadu.

Svaki je komad posebno biran kako bi sve bile istog oblika i veličine. Pakiranje od 12 komada prodaje se za 600 kuna. 

Ovo je voće nešto između naranče i mandarine, a prodaje se po 6 komada za 520 kuna.

Ime im znači “Broj 1 u svijetu” na japanskom. Jedan komad prodaje se po 150 kuna.

Posebno se uzgajaju u Kini. Jedan komad prodaje se po 54 kune. 

Budisti ostavljaju voće kao dar bogovima, a ta je praksa dovela do toga da se na voće gleda kao na simbol poštovanja. U Japanu je voće postalo uobičajeni način za pokazivanje statusa, za razliku od Hrvatske gdje voće nije toliko cijenjeno. 

Comments are closed.