Press "Enter" to skip to content

Borba za prvo mjesto u skupini odmah na početku protiv Španjolaca

IZVOR: PIXSELL / AUTOR: DUBRAVKA PETRIC/PIXSELL

Hrvatska muška rukometna reprezentacija danas u 20:30 dvobojem protiv Španjolske u SAP Areni, koja se nalazi u Mannheimu, otvara nastup na Europskom prvenstvu. 

Ovo je prvo veliko natjecanje za trenera Gorana Perkovca s hrvatskom reprezentacijom koju je preuzeo nakon neuspjeha Hrvoje Horvata na Svjetskom prvenstvu nakon šokantnog poraza od Egipta od 9 razlike u prvom kolu koji nas je koštao četvrtfinala.

Pod novim vodstvom bivši “Kauboji” su imali poprilično osrednje rezultate u utakmicama potrebne za kvalifikacije na Europsko prvenstvo. Nakon poraza protiv Nizozemske 5 razlike i neriješenog rezultata u uzvratu, bile su pobjede od 5 razlike protiv Grčke i Belgije, koja bi neka jača reprezentacija ostavila na minus deset bodova pod obavezno. Možemo gledati taj period kao proces aklimatizacije na nov način rada pa ne razmišljati tako pesimistično. Nedavne prijateljske utakmice protiv Slovenije i Crne Gore koje su rezultirale pobjedama malo dižu samopouzdanje jer su svakako ozbiljnije ekipe od Belgije i Grčke.

Utakmice protiv Austrije i Rumunjske već gledamo kao dvije pobjede u vreći, te samo preostaje vidjeti kako će se raspleti susret između Španjolaca. Kladionice ne daju veliku šansu Hrvatima s prosječnom kvotom na Španjolce oko 1.35 što nas svakako stavlja u poziciju “underdoga” u ovom meču.

Izbornik Perkovac dan uoči meča u Mannheimu otkrio je da je svih 19 pozvanih igrača spremno za nastup i zdravo.

“Jedva smo dočekali da ovo dođe, imamo još dva lagana treninga da odradimo neke detalje. Ekipa je spremna, svi igrači su zdravi, čak i Matej Mandić konkurira za sastav. Problema nemamo, sve vijesti su pozitivne i sretni smo zbog toga. Ako bude po mom, želim ratničku ekipu, pravi fajt. Moramo biti spremni sa svima igrati čvrsto i onda imamo šanse”, rekao je Perkovac, koji je nahvalio Španjolsku.  Uigrani su do detalja, već godinama igraju skupa, imaju iskusnih igrača koji su na okupu najmanje 7-8 godina. Imaju i izvanrednog vratara Pereza de Vargasa, brzi su u tranziciji, kompletna su ekipa koja ima jako puno kvaliteta, ali nadam se da ćemo im otkriti i nedostatke. Naša publika čini čuda, nadajmo se da će i sutra činiti čuda te da ćemo im mi svojom igrom olakšati da naprave izvanrednu atmosferu.”

Na našu stranu svakako ide vrlo vjerojatno domaćinska atmosfera zbog naše dijaspore i zdravlje ekipe, ali daleko je to od kriterija koji su potrebni da se parira ovako ozbiljnoj i uigranoj ekipi. Boljka naše reprezentacije je dosta slična kao i u problemu nogometnoj- Cindrić i Duvnjak se svakako mogu usporediti s rukometnim Modrićem i Brozovićem, ali kao i u nogometu fali jednostavno završni dodir. Igra je prije uglavnom bila praćena sporom tranzicijom u kojoj bi srednji vanjski tražio pivota za proigravanje. Kvalitetan vanjski već jako dugo nedostaje reprezentaciji, te tromom tranzicijom se ne stvara višak na krilu što vrlo često vodi pasivnom napadom. Ostaje nam vidjeti je li novi trener uspio popraviti stare rane, te ako je naša nogometna reprezentacija uspjela doći tako daleko u natjecanjima zasigurno ima nade za rukometaše pogotovo s podrškom na tribinama.

Comments are closed.