Press "Enter" to skip to content

Božićno vrijeme štrajkova u Velikoj Britaniji

Radnici iz sektora zdravstva, transporta, obrazovanja i pošte zahtijevaju povećanje plaće

Mjesec prosinac Velikoj Britaniji donosi velik broj štrajkova. Radnici zahtijevaju bolju plaću i radne uvjete zbog inflacije. Vrhunac se očekuje dva tjedna prije samog Božića. Medicinske sestre, osoblje hitne pomoći, željeznički radnici, učitelji, zaštitari, poštari, ispitivači vozačkih ispita, državni službenici i vozači autobusa glasali su za obustavu rada. Očekuje se da bi gospodarstvo to moglo koštati 1,7 milijardi funti.

Zadnji i jedini opći štrajk u Velikoj Britaniji dogodio se 1926. godine i trajao je devet dana. Nakon Prvog svjetskog rata tehnološka i strojarska industrija je bila u lošem stanju pa su poslodavci intervenirali smanjivanjem plaća. Tada je bilo uključeno 1,5 milijuna radnika što je otprilike jednako broju koji se očekuje ovaj mjesec.

Najveći problem predstavlja božićni štrajk zdravstvenih radnika koji je najavljen za 20. prosinca. NHS (nacionalna zdravstvena služba) se boji da tada ne bi mogli održati niti one najosnovnije usluge koje nude, što i zbog smanjenog broja osoblja radi blagdana. Kako bi se to spriječilo tri sindikata, GMB, Unite i Unison razgovaraju o mogućem koordiniranom datumu štrajka sa sindikalnim šefovima i ministrima, kako bi se “izbjegli gubici života”.

Britanski premijer Rishi Sunak kreirao je novu jedinicu u vladi koja će paziti na tijek štrajkova u javnom sektoru. Izvor blizak vladi rekao je kako vlada pokušava biti čvrsta, ali i ljudska i tretirati ljude s poštovanjem, prenosi Sky News.

Comments are closed.