Press "Enter" to skip to content

Božinović u Puli komentirao prvi hrvatski tjedan u Schengenu

Božinović na podizanju rampe
Ilustracija: Luka Stanzl/Pixsell

Iza nas je prvi tjedan koji je Hrvatska provela kao članica Schengena. Potpuno ravnopravno članstvo stječemo u ožujku kada slijedi i zadnji korak u postupku prilagodbe zakona i graničnih prijelaza, a to je prilagodba zračnoga prometa međunarodnoj zajednici koja omogućava putovanje bez provjere dokumenata.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je posjetio Istru kako bi se uvjerio u funkcioniranje schengenske zone u županiji u kojoj je donedavno postojalo ukupno sedam graničnih prijelaza.

Pri posjetu je utvrdio da su građani izrazito zadovoljni trenutnom situacijom, pogotovo u pograničnim područjima gdje Schengen uvelike olakšava svakodnevicu. Hrvatska se trebala iskazati kao država koja može očuvati vanjske granice Europe, a istovremeno pokazati svijest i praksu da zna postupati s ranjivom populacijom.

Božinović navodi da je prvi test bio prolazak tisuća ljudi ovog vikenda preko granica zbog skijanja, bez gužvi te da bi ova situacija mogla potaknuti i nove poslovne ideje okrenute prema ostalim europskim državama. Također se osvrnuo i na problem s migrantima i krijumčare koji su ih ilegalno prevozili preko granica, a kao jedno od mogućih rješenja navodi Operativnu akciju “Koridor” u kojoj je uhićeno više od pet tisuća međunarodnih kriminalaca koji su se bogatili na nesretnim migrantskim sudbinama.

Zbog migrantske krize su se MUP i Hrvatska često nalazili pred raznim optužbama za nasilje, a svaka je takva optužba bila provjerena i, kako tvrdi Banožić, svaki je neopravdani napad na policiju argumentirano odbijen.

MUP-u sada slijedi preraspodjela graničnih policijskih službenika i dodatna provjera i rad na očuvanju europskih granica.

Comments are closed.