Press "Enter" to skip to content

Brzi blagdanski keksići s komadićima čokolade

Došli ste kući za blagdane, svi su veseli, a iz kuhinje se šire najfiniji mirisi. Htjeli biste i sami pripremiti nešto za blagdanski stol, ali niste baš vješti u kuhinji? Ne brinite. Donosimo vam recept za najfinije keksiće s komadićima čokolade uz detaljne upute kako ih izraditi.

Izvor: privatna arhiva

Za pripremu ovih keksića bit će vam potrebno tek pola sata vremena i dobra volja.

Sastojci:

  • 250 grama margarina
  • 200 grama šećera
  • 600 grama glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanili šećer
  • čokolada

Važno je da margarin bude mekan. Izvadite ga iz hladnjaka minimalno sat vremena prije nego počnete s izradom i ostavite na sobnoj temperaturi. Možete to učiniti odmah kad se probudite ili prije kave s prijateljicom. Tijekom izrade ćete shvatiti koliko vam je lakše zamijesiti smjesu ako je margarin mekan, a gotovo nemoguće ako radite s margarinom koji ste netom izvadili iz hladnjaka.

Prvi korak pri izradi je pomiješati sve suhe sastojke te im dodati jaja i margarin. Margarin narežite na što tanje listiće. Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto. Nemojte se prepasti ako odmah ne uspijete dobiti čvrstu smjesu. Dodajte malo mlijeka ili kiselog vrhnja koji će vam pomoći spojiti sastojke.

Izvor: privatna arhiva

Kada ste zamijesili tijesto u njega dodajte čokoladu. S količinom ne možete pogriješiti. Ipak, ako se mučite s procjenom 250 grama usitnjene čokolade bit će sasvim dovoljno. Nakon dodavanja čokolade ponovo premijesite tijesto.

Izvor: privatna arhiva

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Od tijesta oblikujte kuglice koje ćete poslagati na pleh u koji prethodno stavite papir za pečenje. Veličina kuglica ovisi o vama. Ako ni tu niste sigurni u svoju procjenu, možemo vam pomoći savjetom da od 25 grama tijesta dobijete kekse veličine onih kupovnih.

Izvor: privatna arhiva

Kekse pecite 10-12 minuta dok blago porumene.

Izvor: privatna arhiva

Čestitamo!

Vaši blagdanski keksići su gotovi. Preostaje vam još samo uživati u njima u društvu svojih najmilijih.

SRETAN VAM I BLAGOSLOVLJEN BOŽIĆ!

Comments are closed.