Press "Enter" to skip to content

Čaroban Odisejev otok Mljet

Otputujte na Odisejev otok- otok Mljet. To je jedan od najzelenijih i najšumovitijih otoka Jadrana. Usprkos snažnom porastu turista u zadnjih par godina, Mljet se snažno opire masovnom turizmu i štiti sve svoje netaknute prirodne ljepote koje ga čine toliko posebnima. Sigurno ste svi čuli za Nacionalni park Mljet, ali to nije sve što ovaj otok ima za ponuditi, a u to ćete se uvjeriti i sami čim pročitate ovaj članak do kraja. 

Dobrodošli na Mljet!

Mljet je južnodalmatinski otok, pripada dubrovačkoj skupini otoka i osmi je po veličini otok u Hrvatskoj. To je najjužniji i najistočniji veći otok u Jadranu. Čak 70% njegove površine prekriveno je šumom te ga to čini jednim od najšumovitijih otoka. Najpoznatiji je po tome što je sjevorozapadni dio otoka proglašen Nacionalnim parkom, a prozvan je i Odisejevim otokom. Smješten je južno od poluotoka Pelješca te se do otoka dolazi trajektom, brodovima za prijevoz putnika poput katamarana Nona Ana koji povezuje nekoliko otoka ili privatnim brodovima i gliserima.  

Na otoku se nalazi 19 naselja, a glavno je Babino polje. U Pomeni se nalazi jedini hotel na cijelom otoku, ali u ponudi su privatni smještaji kojima nećete ostati razočarana i oduševiti će vas ljubaznost i gostoprimstvo.

Zašto baš Mljet?

Postoji osjećaj koji nije moguće opisati riječima, ta neka neopisiva sreća, taj osjećaj kao da stvarno dišeš punim plućima … . Postoji neka tajna veza koja me već godinama vraća na ovaj otok. Kažu da najbolje stvari dođu kada im se najmanje nadaš, ja sam na ovaj otok prvi put stigla prije osam godina na ljetovanje s roditeljima, a mamina rečenica uvijek će mi ostati u mislima: “sigurno će ti ovo biti najgore ljetovanje…”ALI, to je bilo moje najbolje ljetovanje, a ovaj otok me očarao i vraćam se svake godine jer je to valjda…. ljubav. 

Pogled u beskrajno plavetnilo, kristalno čisto more, najljepši zalasci sunca, miris bora, lavande, ružmarina i rogača, ali prije svega ljudi na otoku su ono što vas vuče natrag. Na ovom otoku pronaći ćete svoj mir, sreću, disati ćete punim plućima i nećete htjeti kući. 

Odisejev otok

Vjeruje se da je upravo Mljet čudesan otok na kojem je živjela božica Kalipsa. Ona je zarobila Odiseja i držala ga zatočenog na otoku punih 7 godina. Otok Mljet prozvan je Odisejevim otokom jer se iz promatrane literature neke stvari podudaraju stvarnim lokacijama i obilježjima Mljeta, a upravo je to tvrdio Dubrovčanin Aristid Vučetić.

 • Mljet jedini među najjužnijim dalmatinskim otocima ima pećinu, koja po svojim prirodnim osobinama odgovara boravištu nimfe Kalipse – Okolo njezine spilje rascvala se bijaše Šuma, I tu je rasla topola i joha i mirisni Čempres… ”  Odiseja V, 63-69

 • Na Mljetu postoje četiri izvora, koja nikad ne presušuju: onaj kraj Polača okrenut je prema sjeveru, u Vrbovici kraj Goveđara teče prema jugu, Vilinsko vrelo kraj Kneževa polja gleda prema zapadu, a vodice kraj Babina Polja izviru u smjeru istoka… – “Četiri tečahu vrela po redu bistricom vodom, Jedno uz drugo blizu bjehu, al svako na stranu svoju…”
  Odiseja V, 70-71

 • Splav je, prema Vučetiću, sagrađena u današnjoj uvali Saplunari (na jugoistočnoj obali Mljeta). 
 • Zvijezde, koje pokazuju Odiseju put od Mljeta prema Itaci, još jedan dokaz o njegovu boravku na Mljetu. Naime, zvijezda Orion bila je Odiseju orijentir na otvorenoj pučini sve do Krfa, kao i Veliki medvjed, uvijek s njegove lijeve strane. Vučetić navodi da su zvijezde u jesen, kad je Odisej plovio, bile baš tako razmještene, te da je zviježđe Velikog medvjeda bilo vidljivo čitave noći. – “On je upravljao vješto na krmilu sjedeć… Motraše on i Bota što zahodi kasno, i k tome
  Medvjeda, kog još zovu i kola, koji se vrti
  Na istome mjestu svedj’, Oriona neprestano gleda,
  On u Oceanu od svih zvijezda se ne kupa nikad.
  Boginja uzorita Kalipsa Odiseju reče . Da od medvjeda brodeć’ po pučini lijevo drži.”
  Odiseja V, 270-278
Izvor: mljet.hr

 

Odisejeva špilja Foto: natural.hr

Po čemu je Mljet toliko poseban?

Pomalo divlje uvale, okružene šumom bora, očarati će vas na prvi pogled. Kristalno čisto more i jako vrući ljetni dani savršen su spoj za uživanje.

Mljet je otok na kojem nema niti jedna zmija, a ako imate sreće možda vam se i pokaže koji mungos. 

Uzmite u obzir da je more kristalno čisto, a kao vječni čuvari njegove čistoće na stijenama u moru nastanili su se ježinci. 

Foto: Hrvatski fokus

Što sve posjetiti?

Foto: NP Mljet

U sklopu Nacionalnog parka obavezno pogledajte otočić sv. Marije, Malo i Veliko slano jezero i okupajte se na Malom jezeru.

Plaža Saplunara je pješčana laguna koja se smjestila na jugoistočnom djelu otoka. 

Uvala je duga oko 1 kilometar i dijeli se na “Malu Saplunaru” i “Veliku Saplunaru”, a more u plićaku za vrijeme ljetnih mjeseci može doseći temperaturu i do 28 °C.

 

Ne zaboravite posjetiti i Odisejevu špilju, mjesto njegova spasa i zatočeništva. Zaronite u špilju u čijoj unutrašnjosti je Odisej proveo punih 7 godina. Na stijenama iznad špilje pronaći ćete i mali kafić u kojem možete popiti limunadu i osvježiti se promatrajući beskrajno plavetnilo. 

Rimska palača sastoji se od antičke palače, termi, dviju ranokršćanskih bazilika, arsenala, skladišta za galije i ostataka gatova. 

Palača na Mljetu je treći najočuvaniji i najveći rimski spomenik na hrvatskoj obali Jadranskog mora, odmah poslije Dioklecijanove palače u Splitu i Arene u Puli.

Foto: nikoo.eu

Na kraju dana opustite se uz ukusnu tradicionalnu hranu i čašu domaćeg vina te se zaljubite u najljepše zalaske sunca. 

Najružni dio je… odlazak, vjerujte mi, ovaj otok će vas toliko začarati da ćete se zauvijek vraćati, ipak su se njegovoj ljepoti divili i bogovi. 

Comments are closed.