Press "Enter" to skip to content

Červar, Vujović i Kamenica: “Rukometna pravila se moraju mijenjati”

gosti panela: Lino Červar( sredina), Kasim Kamenica( sredina), Veselin Vujović( desno)

3. studenog 2023. godine u Našicama održala se druga po redu HANDBALL TALKS konferencija. Na panelu “Rukomet jučer, danas, sutra” oglasili su se i slavni treneri Lino Červar, Veselin Vujović i Kasim Kamenica.

Handball talks konferencija, u organizaciji portala Balkan- Handball i Rk Nexe, ove godine istaknula se mnogim poznatim gostima iz svijeta rukometa. Među njima se ističu Lino Červar, proslavljeni hrvatski trener i bivši izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, Kasim Kamenica, bosanskohercegovački trener (koji je vodio i hrvatskog prvaka Rk Zagreb) i Veselin Vujović,bivši crnogorski igrač i trener, trenutno izbornik Irana.

Cijenjeni treneri dali su svoja mišljenja vezana za trenutnu poziciju rukometa u sportu te pad zanimanja i poštovanja koji se dogodio unazad nekoliko godina.

“Rukomet je negdje 1997. donošenjem pravila o izvođenju centra doživio potpunu transformaciju, postao je jedan sasvim drugi sport. Postao je mnogo brži, atraktivniji , s mnogim tim detaljima koji su unaprjeđivali našu igru. Mogli smo ćuti da su treneri i dalje jako nezadovoljni s pravilima koja vladaju… ne pedagoški pristup sudaca koji smatraju da su iznad i trenera i igrača stvara problem u rukometu koji ne vidimo da je prisutan u drugim sportovima” rekao je Kasim Kamenica.

Neki od prijedloga posebno su zanimljivi za poznavaoce i ljubitelje rukometa kao ideja da se šut izvan devet metara boduje s dva boda, umjesto s jednim bodom( kao svaki šut). Ovo pravilo možemo usporediti s košarkaškim pravilom u kojem se “trica” nagrađuje s tri boda, dok se koševi zabijeni unutar luka dodjeljuju s dva boda. S obzirom na sve manje šuteva izvan 9 metara, zbog modernizacije, ovo pravilo pridodalo bi atraktivnijoj i dinamičnijoj igri kao i mogućnost neizvjesnije završnice. Još neka pravila koja su spomenuli gosti bila su: ograničavanje posjeda lopte ekipe u napadu i jasnije definiranje pravila probijanja. Smatraju kako je trenutno pravilo probijanja prefleksibilno i podložno slobodnoj interpretaciji sudaca zbog čega imaju sve veći utjecaj na tijek igre.

Veselin Vujović istaknuo je kako su sva trojica dosad dobivali upite za promjenu ili poboljšanje pravila, no komisija IHF-a za propisivanje pravila i donošenje odluka oglušila se na njihove odgovore te do promjena nije došlo.

…više o ovoj temi pogledajte u videu

Panel rasprava: “Rukomet jučer, danas, sutra”

Comments are closed.