Press "Enter" to skip to content

Čile – Južnoamerička država gdje živi 200 000 Hrvata

Čile je država smještena u južnom djelu Južne Amerike, uzduž pacifičke obale. Ekonomski i socijalno je jedna najstabilnijih i najprosperitetnijih zemalja Južne Amerike s visokim životnim standardom. Stanovništvo čine različite etničke grupe, a pretežno su to potomci europskih doseljenika.

Hrvati počinju emigrirati u Čile sedamdesetih godina 19. stoljeća, uslijed „zlatne groznice“, odnosno pronalaska zlata na otoku Lennoxu. Međutim, većina njih se razočarala, te se počela baviti stočarstvom Punta Arenasu i Porveniru.

Sljedeći veći val emigracije iz Hrvatske u Čile zbio se početkom 20. stoljeća kada je zavladala filoksera na otoku Braču, a Austro-ugarska je uvela vinsku klauzulu, kupujući jeftinije vino iz Italije, umjesto iz Dalmacije. Tako su propadali vinogradi i otjerali u svijet dobar dio seoskog pučanstva koje je pojačalo hrvatske naseobine u krajnjim točkama Čilea, od Punta Arenasa do Arice.

Nakon Prvog svjetskog rata, smanjuje se broj doseljenika, , dok nakon Drugog svjetskog rata praktički iseljavanja iz Hrvatske u Čile nije niti bilo. Najveći broj Hrvata danas živi u Santiagu , Punta Arenasu i Antofagasti. Procjena Ministarstva vanjskih poslova Čilea je da u toj državi živi više od 200.000 osoba hrvatskog podrijetla (gotovo 1,3% od ukupnog broja stanovnika u Čileu) – riječ je o trećoj, četvrtoj, u pojedinim slučajevima i petoj generaciji potomaka hrvatskih doseljenika. U najvećem broju slučajeva radi o osobama koje samo jedno od njihova dva prezimena povezuje s hrvatskim korijenima, ali koje su potpuno asimilirane. Pripadnici prve generacije doseljenika gotovo su izumrli, a novo pridošlih doseljenika gotovo da i nema.

Većina hrvatskih iseljenika u Čileu pripada visokoobrazovnoj skupini stanovništva. Hrvati se općenito smatraju uglednom useljeničkom skupinom koja ima svoje predstavnike i u izvršnoj, zakonodavnoj i sudskoj vlasti, u kulturi, umjetnosti, obrazovnom sustavu, crkvenoj hijerarhiji, poduzetničkim krugovima.

Gabriel Borić
Gabriel Borić/ flickr.com

Trenutno najpoznatiji potomak hrvatskih iseljenika je Gabriel Borić(35), kandidat ljevičarske stranke za predsjednika države. Prema anketama trenutno je u vodstvu, a 19. prosinca vidjet ćemo hoće li Čileanci izabrati njega ili Josea Antonia Kasta za svog predsjednika.

Be First to Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *