Press "Enter" to skip to content

Cobenov triler koji nas drži budnima

Harlan Coben američki je pisac misterioznih romana i trilera čije se radnje sastoje od zamršenih, nerazriješenih i kompleksnih događaja vezanih uz ubojstva, nesreće, tajne i razne misterije. Često se radi o događajima koji se nisu riješili te čiji su izvori problema smješteni u prošlosti, a za vrijeme sadašnje radnje nas susreće s raznim obratima.

Groblje živih: Harlan Coben - Ljevak online knjižara

Izdavačka kuća Znanje objavila je kriminalistički triler Groblje živih 2014. godine čime je ovaj roman, prožet na 408 stranica, pronašao svoj put do hrvatske čitalačke publike. Radnja romana je kompleksna i prati usporedno više događaja i likova. Kat Donovan neudana je detektivka u kasnim tridesetima kojoj prijateljica Stacy kreira profil na internetskoj stranici za upoznavanje partnera i nagovara ju na korištenje. Pretraživanjem stranice, Kat nailazi na profil bivšeg neprežaljenog zaručnika Jeffa koji je iznenadno prekinuo s njom prije 18 godina. Ostavlja mu poruku preko stranice, ali on na nju odgovara jako čudno, kao da ju ne poznaje. Istodobno, tinejdžer Brandon, koji smatra da mu je majka nestala, hakirajući stranicu za pronalaženje partnera saznaje kako mu se majka dopisivala s Jeffom. Brandon tako pronalazi i detektivku Kat te joj se obraća s povjerenjem. Kat cijelu situaciju pronalazi jako sumnjivom i otkriva velik broj nestalih osoba koji su povezani sa stranicom za upoznavanje partnera. Slučaj biva teško dokaziv budući da su od nestalih osoba primljene broje poruke i da ih nitko nije prisilno odveo.

Ono što Cobenove romane čini izuzetnima je lakoća praćenja radnje unatoč tome što se sastoji od brojnih likova, zavrzlama i događaja. Ovaj kriminalistički roman čita se u jednom dahu i ostavlja nas budnima u noći da pročitamo „još samo“ jedno poglavlje. Misteriji se nižu, intrigiraju nas sve više i više, a mi teško sami možemo pretpostaviti cjelovitu istinu. S Grobljem živih vrijeme leti, čitatelj se potpuno okupira, a svakom novom stranicom iznenađuje. Usporedno s cijelom radnjom Coben nas potiče na razmišljanje o opasnosti korištenja modernih tehnologija i promišljanju o postupcima koje radimo za vrijeme korištenja raznih društvenih mreža. Trebamo uvijek biti na oprezu i nastojati čuvati našu privatnost.

Harlan Coben 59ogodišnji je pisac iz New Jerseya koji je s 26 godina izdao svoju prvu knjigu Play Dead te je od tada napisao još preko trideset knjiga. Njegov roman Hold Tight , objavljen 15. travnja 2008., debitirao je kao prvi na listi New York Timesa najprodavanijih knjiga. U kolovozu 2018. godine Coben je potpisao petogodišnji ugovor s Netflixom u kojem stoji kako će 14 Cobenovih romana biti kreirano u originalne Netflixove serije ili filmove. Trenutno su na Netflixu dostupne serije Safe (2018), The Woods (2020), The Stranger (2020), The Innocent (2021) i Gone for Good (2021).

Comments are closed.