Press "Enter" to skip to content

Ćorić o valu poskupljenja: “Radimo na paketu mjera”

Ministar Ćorić prenosi novinarima da Vlada radi na paketu mjera koji podrazumijeva smanjenje PDV-a koji sada iznosi 25%.

Građani Republike Hrvatske mogu svjedočiti enormnom porastu cijena. Cijena plina povećana je za otprilike 350%, najavljeno je i poskupljenje kave za 150%. Čeka nas i poskupljenje mesa za 30% koje se očekuje u skoroj budućnosti. Ne poskupljuju samo energenti i hrana, već i ostali djelatnici najavljuju poskupljenja. Očekuje se da će uslužne djelatnosti poput frizerskih salona poskupjeti svoje usluge za 20%. Antonija Tretinjak, predsjednica Ceha iz sekcije kozmetičara, za Index je rekla da im dobavljači od sutra dižu cijene kozmetike i repromaterijala, prenosi N1.

Ministar Tomislav Ćorić u četvrtak najavljuje da će Vladine mjera za ublažavanje rasta cijena plina i struje biti predstavljen idućih tjedana, a očekuje da opskrbljivači plinom sa smanjenjem stope PDV-a automatski smanje i cijenu.  24 sata prenosi, “Mi radimo na paketu mjera i taj će paket dotaknuti sve dionike u sustavu, dijelom i poduzeća. Onog trenutka kad taj paket bude u potpunosti gotov, kad bude spreman za implementaciju bit će i predstavljen. Ideja je da ne čekamo predugo s tim paketom, da on bude predstavljen hrvatskoj javnosti i zainteresiranima tijekom veljače, u narednim tjednima“, rekao je Ćorić. Mnogi stručnjaci navode da će cijena plina poskupiti za 78% ako se ne izmjeni PDV. Ipak bez obzira ako PDV ne iznosi više 25%, poskupljenja su neizbježna. Tportal prenosi, da po tom izračunu, ako PDV bude smanjen na 13 posto, poskupljenje će iznositi 60 posto; ako PDV bude smanjen na 5 posto, poskupljenje će iznositi 49 posto; a ako PDV bude potpuno ukinut, povećanje bi iznosilo 42 posto.

Plan za ublažavanje cijena kasni

Mnogi poslodavci tvrde da mjere kasne i da neće biti pravovremene. Novinari su pitali ministra Ćorića o tome kako poslodavci tvrde da plan kasni, na što Ćorić ističe da će mjere biti pravovremene jer cijene neće biti stabilne do početka travnja. Mnogi naslućuju da  opskrbljivači neće spustiti cijenu bez obzira na to što će Vlada smanjiti PDV. Na taj upit ministar Ćorić poručuje “To neće biti moguće, zašto što će se tada mijenjati opskrbljivači, a država će naći alate (…) Tog trenutka kad se smanji PDV mi očekujemo automatsko smanjenje cijena“, piše 24 sata. Ćorić naglašava, također, da je riječ o vrlo uskom tržištu koje ima jasno iskazivanje cijena i naknada koje se plaćaju različitim tijelima i u segmentu cijena plina i struje. Cijena plina je jasno određena i nije ju moguće iskrivljavati. Ćorić poručuje “I te marže regulirane su odlukom Hrvatske energetske regulatorne agencije (Hera), dakle imamo automatsko prelijevanje smanjenja ili povećanja stope poreza na samu cijenu”, piše 24 sata.

Comments are closed.