Press "Enter" to skip to content

Crni kim- biljka koja život znači!

Opće je poznato kako na svijetu ima tisuće i tisuće biljaka koje imaju ljekovita svojsva, a od nekih se proizvode I lijekovi kakve danas poznajemo.  

Među biljkama sa svojstvima pogodnima za ljudski organizam našla se i ova- CRNI KIM. 

Naime, crni kim  koristi se još od doba Egipta, a tek je od nedavno istražena i u potpunosti uvedena u svakodnevnu upotrebu. 
Crni kim ili Nigella sativa jednogodišnja je zeljasta biljka i cvjeta u lipnju i srpnju. Visoka je oko 30cm, a ono što ju čini ljekovitom je plod u obliku kapsule koja sadržava brojne crne sjemenke. 

Foto: Plantea

Za što se Crni kim koristi? 

Ova biljka može se konzumirati u obliku ulja(ili kapsula), ali moguće ju je konzumirati I u sirovom, neprerađenom stanju, u obliku koštica. Sjemenke su jestive, no imaju poprilično intenzivan okus. Sama upotreba je vrlo korisna iz mnogih aspekata jer ova biljka djeluje na cjelokupni organizam i korisna je iz raznih razloga. 

Mnogim istraživanjima, otkriveno je kako upravo ova biljka ima široki spektar u liječenju raznih bolesti. Neke od njih su; psorijaza, razne alergije i astma, povišeni kolesterol, visok krvni tlak, dijabetes, kronični umor, lišajevi, razne kožne gljivične infekcije, akne, glavobolja, zubobolja, upala sinusa, bol u mišićima i zglobovima itd. Jedna od težih bolesti koja se našla na ovome popisu je i multipla skleroza i reumatoidni artritis. 

Razlog zašto je ova biljka toliko ljekovita je njezin kemijski sastav. Njene sjemenke sadrže tvari važne za naš organizam poput; beta karotena, proteina, ugljikohidrata, iamin, iacid I mnoge druge. Ova biljka savršena je ako tražite nešto za boostanje imuniteta ili poboljšanje kvalitete života. 

Foto: Shooterstock

Comments are closed.