Press "Enter" to skip to content

Čudnovati kljunaš među studentima

Uspješnih studenata oduvijek je bilo no oni iznimno uspješni prava su rijetkost. Prema podacima iz 2013. godine samo je 45 studenata u cijeloj Hrvatskoj studiralo paralelno na dva ili više fakulteta. Upoznajte Luku: magistra psihologije na Hrvatskim studijima i magistra novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Razlozi zbog kojih sam odabrala Luku za ovaj intervju su njegova načitanost, marljivost i snaga karaktera koji jedni od mnogih razloga njegove uspješnosti na akademskom polju.

 

Luka, što te nagnalo da upišeš dva fakulteta?

Oduvijek sam bio umjetnička duša. Crtanje, animacija filmova i vizualna umjetnost su stvari koje su me oduvijek zanimale. Za vrijeme preddiplomskog studija psihologije nisam imao puno slobodnog vremena zbog mnogih obaveza, a i želio sam se sto posto posvetiti i iskoristiti mogućnosti koje je fakultet nudio. Kada je došao na red upis diplomskog studija odlučio sam da ću uz psihologiju upisati i diplomski na ALU.

Možeš li molim te pojasniti za one koji ne znaju što se uči na smjeru novi mediji na ALU?

Na smjeru novi mediji na ALU uči se o suvremenoj teoriji kulture, suvremenoj umjetničkoj praksi i teoriji, autorstvu, proizvodnji i konzumaciji medija, kolaborativnim praksama, istraživačkom i organizacijskom radu. Drugim riječima uči se studente kako da se pripreme i organiziraju vlastite izložbe i projekte suvremene kulture.

Uskladiti dva fakulteta, to sigurno nije bio lak posao.

Uskladiti raspored na početku semestra uvijek je bilo najteže. Morao sam jako paziti da mi se predavanja i seminari ne preklapaju. Što se tiče učenja bilo je naravno više gradiva koje je trebalo naučiti ali volio sam ono što sam studirao pa mi nije bio neki problem. Imao sam sreću što je na oba fakulteta većina profesora bila dosta uviđajna pa su mi pokušali izaći u susret što je više moguće. A i imao sam odličnu ekipu na fakultetu što također nije odmoglo.

Jeli bilo trenutaka ti je zbog obavezama na oba fakulteta patio društveni život?

Naravno. Kada je bila sezona ispita ne bi izlazio iz sobe tjednima osim da jedem, da izađem na ispit i da odem na wc. Imam stvarno dobre prijatelje pa se nisu ljutili što nisam bio slobodan za druženje, a i oni su morali spremati ispite na svojim fakultetima. Ali zato kada su nam obaveze završile uvijek bi organizirali tulume da proslavimo.

Kakav je bio osjećaj kad si napokon dobio diplome u ruke?

Osjećao sam se jako sretno jer se sav trud koji sam uložio da dobijem te dvije diplome isplatio, a i učinio sam svoje roditelje ponosnima što je po meni velika stvar.

Čime si se bavio u slobodno vrijeme, za vikende, praznike i slično?

Pa kao i većina studenata slobodno vrijeme sam najčešće provodio na kavama s prijateljima, u kinu, na tulumima. Također sam volio organizirati putovanja s kolegama s fakulteta. Jedno od najdražih mi je putovanje u Varšavu za Božić 2014. A mogu se i pohvaliti da sam prije dvije godine preko internetske trgovine kupio električne orgulje koje sam naučio svirati.

Bi li preporučio studiranje na dva fakulteta nekom studentu koji se dvoumi oko toga?

U mom slučaju studiranje na dva fakulteta je završilo za mene odlično ali ne bez mnogo rada, truda i odricanja. Te diplome nisu došle preko noći. Bilo je dana kad sam se pitao jesu li dvije diplome vrijedne sve te muke ali na kraju dana drago mi je što nisam odustao kad je bilo najteže.

U kojim si vodama nakon fakulteta završio – psihološkim ili novomedijskim?

Na kraju sam završio u novomedijskim vodama. Nakon fakulteta spletom okolnosti uspio sam organizirati nekoliko vlastitih projekata. Također trebao sam ove godine ići u Afriku zbog posla ali na kraju je to odgođeno zbog korone na sljedeću godinu ali kako je krenulo možda to ipak bude za dvije do tri godine. Ali u ovim okolnostima eto drago mi je da imam dvije diplome.

Može li se živjeti od karijere u novim medijima?

Kao i u svakoj drugoj karijeri tako su i u ovoj najvažniji rad, upornost i disciplina. Kada sam bio na faksu trudio sam se iskoristiti svaku priliku da izložim svoj rad, surađujem s drugim studentima i umjetnicima te da stvorim veze u umjetničkom svijetu koje bi mi mogle kasnije dobro doći. Svakom projektu kojim se bavim dajem svoj maksimum i stalno razmišljam kako bi ga mogao razviti u još boljem smjeru. Za sada taj recept funkcionira pa se toga i držim.

Planiraš li upisati još neki studij ili si gotov za sada?

Za sada sam gotov ali nikad ne znaš gdje će te život odvesti. Možda mi za 20, 30 godina prekipi i odlučim se ponovno vratiti u studentske klupe.

Comments are closed.