Press "Enter" to skip to content

Cvrčak i mravica: Prvi hrvatski animirani 3D film stiže u kina

Prvi hrvatski animirani film u 3D izdanju, petog nam siječnja, nakon više od 10 godina produkcije, u duljini od 82 minute stiže na velika platna.

Radnja filma inspirirana je poznatom Ezopovom basnom “Mrav i skakavac” te bajkom Jeana de La Fontainea, “Cvrčak i mrav”, ali je prilagođena današnjem vremenu. Glavni su likovi veseli cvrčak Ket koji voli glazbu i zabavljanje drugih kukaca te mravlja princeza Antoneta koja živi u mravinjaku u kojem je glazba zabranjena, a cijene se samo rad i disciplina. Kroz njihovo zbližavanje i pokušaje pomirenja dvaju suprotnih svjetonazora, film promiče harmoničan suživot i toleranciju.

Za scenarij su zaslužni Luka Rukavina, koji je ujedno i redatelj te dramaturginja Rona Žulj, dok produkciju potpisuje Dino Krpan (studio Diedra) uz koprodukciju Zagreb Filma. Na “Cvrčku i mravici”, u razdoblju od preko 10 godina radilo je više od 150 ljudi. Glasove su posudili Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Katarina Madirazza, Hrvoje Kečkeš i druga poznata glumačka imena. Ono što je posebno neobično kod ovog animiranog filma, činjenica je da se animacija radila prema prethodno snimanima dijalozima glumaca, a ne obratno. O svojem iskustvu s ovakvim načinom rada, za HRT Magazin, glumica Katarina Madirazza istaknula je sljedeće:

“Mi smo došli, a crtića još nije bilo. I mislila sam: Što se sada događa? Ne, kažu, imate tekst, imamo kameru koja nas snima znači fizički i glas nam snima i idemo. S Lukom smo sve isprobavali, ajde sad ovako, ajde sad onako, tako da su oni sve naše pokrete utjelovili u liku.”

KATARINA MADIRAZZA, HRT MAGAZIN

Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je službenu preporuku za prikazivanje filma u osnovnim školama. Dovršena je i njegova sinkronizacija na engleski jezik te je spreman za distribuciju u 40 zemalja na nekoliko kontinenata.

Glumica Tara Thaller koja daje glas mravici Antoneti, na svojem je Instagram profilu objavila isječak iz spota za pjesmu “Pjevati možeš i ti” koja se pojavljuje u filmu.

Do petog siječnja dijeli nas još tjedan dana, a do tada možete baciti oko na trailer koji je na YouTubeu izašao prije 2 mjeseca i trenutno broji skoro tri tisuće pregleda.

Comments are closed.