Press "Enter" to skip to content

Da li je keto dijeta uistinu zdrava? 

Foto: Unsplash

Keto dijeta je način prehrane koji se odnosi na uvelike ili potpuno smanjenu konzumaciju ugljikohidrata te veliki unos masti. Povezana je s određenim zdravstvenim benefitima, ali i određenim rizicima.  

Prema informacijama iz Medical News Today, keto dijeta može pozitivno doprinijeti gubitku tjelesne mase, liječiti akne, smanjiti rizik određenih vrsta raka te biti komplementaran tretman za iste pored kemoterapije i radioterapije. Također može imati pozitivan učinak na funkciju mozga i zdravlje srca, može smanjiti epileptičke napadaje kod određenih ljudi s epilepsijom te smanjiti simptome sindroma policističnih jajnika (PCOS). 

Ali s druge strane, prema informacijama iz Healthlinea, ovakav način prehrane može uzrokovati negativne posljedice poput takozvane “keto gripe”, koja je uzrokovana dehidracijom zbog smanjenog unosa ugljikohidrata, kao i bubrežne kamence, probavne smetnje, nutritivne deficite, prenizak šećer u krvi te demineralizaciju u kostima. 

Stoga, prije nego pojedinac započne ovakvu vrstu dijete, mora dobro razmisliti o tome zašto bi on to uopće trebao napraviti te se svakako potrebno posavjetovati s liječnikom. 

Comments are closed.