Press "Enter" to skip to content

Demografska propast Hrvatske

Izvor: https://dzs.gov.hr

Ne zasluže mnogi govori svoje mjesto među onima koji se ponavljaju, o kojima se priča, koje učenici spominju. Govor nekadašnjeg državnog tajnika za demografiju, Marina Strmote, jedan je od onih koji su svoje mjesto zaslužili među analima današnjice i kojeg, na žalost, trebamo shvatiti ozbiljnije nego ikada.

Još je 2018. godine on na press konferenciji neočekivano izjavio: “Ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i pol u Vladi kao mladi čovjek smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno i podnosim ostavku. Država izumire, ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država. Pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom

Svojim je postupkom tada uzrokovao mnoga komešanja, a od javnosti je mahom primao pozitivne komentare. Pogledamo li sada unatrag, njegov govor je bio utemeljen na činjenicama i znanstvenom pristupu mladoga demografa ozbiljnom problemu depopularizacije Hrvatske.

U rujnu 2022., godinu dana nakon provođenja, objavljen je i konačni popis stanovništva Državnoga zavoda za statistiku, koji je potvrdio i ono malo sumnji što je Hrvatima ostalo, a to je da se u odnosu na popis iz 2011. vidi pad stanovništva od čak 456 000 ljudi. Također je bitno naglasiti da veliki broj hrvatskih iseljenika uopće nije odjavljen sa svojih adresa, niti je prijavljen na adresama na kojima trenutno borave.

Najveći gubitak, dakako, bilježe ratom pogođena područja, slabije razvijene županije i otoci, a stanovnici koji su ostali na tim područjima i nemaju preveliku nadu u neku svjetliju budućnost.

U nekim se mjestima vide ipak i napreci povezani s EU fondovima, ulaže se u razvoj knjižnica, fakulteta, otvaranje novih radnih mjesta, ali razvoj industrije je i dalje na upitnim i nezadovoljavajućim razinama. Ostaje nam vidjeti što će biti od države kakvu poznajemo i kako će ukidanje radnih viza utjecati na rast i razvoj Hrvatske, dok sve više mladih razmišlja o pozdravljanju obitelji i selidbi van države.

Comments are closed.