Press "Enter" to skip to content

Demokrati Zastupničkog doma SAD-a planiraju opoziv Donalda Trumpa u srijedu

Kao rezultat događanja posljednjih 5 dana u SAD-u, prema izvorima na sastanku članova demokratske stranke, demokrati Zastupničkog doma SAD-a planiraju opoziv Donalda Trumpa u srijedu (13.1.2021.), prenosi CNN.

 Izvor: Win McNamee/Getty Images
 Izvor: Win McNamee/Getty Images

Demokrati su inicirali da se potpredsjednik Mike Pence prizove na 25. Amandman te preuzme vlast. Međutim, Republikanci Zastupničkog doma su odbili taj zahtjev te su, kao što je predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi najavila, demokrati započeli konkretno sastavljanje opoziva radi Trumpovog poticanja na pobunu 6.1.2021. Nancy Pelosi je izjavila: ” Predsjednik predstavlja neposrednu prijetnju našem ustavu, našoj zemlji i američkom narodu i mora se smjesta smijeniti s dužnosti… “.

Izvor: Samuel Corum/Getty Images

Ovo je drugi pokušaj demokrata u Zastupničkom domu na opoziv Donalda Trumpa. Prvi put u prosincu 2019. godine su na Trumpa pale optužbe za zlouporabu vlasti i ometanje Kongresa, no Trump je oslobođen svih optužbi u veljači prošle godine. Republikanci Zastupničkog doma većinski osuđuju događaje prošlog tjedna, ali i dalje podupiru Trumpa što bi moglo rezultirati time da se opoziv odbaci potpuno nakon glasanja zastupnika, prenosi BBC.

Čelnik većine u Zastupničkom domu, Stany Hoyer, je zatražio da se optužbe protiv Trumpa predaju Senatu u srijedu bez odgoda. Međutim, Trumpovo suđenje bi se moglo odgoditi za početak Bideova predsjedništva radi izjave Mitch McConnella (Američki senator – pripada republikanskoj stranci) koji tvrdi da neće prekinuti raspust Senata prije 19.1, prenosi CNN.

Motiviranost ljudi za opozivom je nadahnuta mnogim posljedicama za predsjednika Trumpa, ako opoziv bude uspješan. Ako Trump bude opozvan, Senat može glasati za njegovu diskvalifikaciju ponovnog kandidiranja na predsjedničkim izborima. Također, postoji mogućnost da Trump izgubi povlastice date Zakonom o bivšim predsjednicima iz 1958. godine, što uključuje: mirovinu, zdravstveno osiguranje te osiguran uredski prostor i osoblje, prema objašnjenju Los Angeles Timesa.

Comments are closed.