Press "Enter" to skip to content

Digitalna Noć muzeja

Budući da smo prošlu godinu proveli većinom u svom dnevnom boravku pred velikim i malim ekranima, ove godine online sferi odlučili su se pridružiti i muzeji. Iz tog je razloga Hrvatsko muzejsko društvo odlučilo održati šesnaestu po redu Noć muzeja, ovaj put u nešto drugačijem ozračju.

Manifestacija Noć muzeja poprimila je karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja pa organizatori nastoje zajedeno s hrvatskom muzejskom zajednicom i ove godine publici omogućiti da 29. siječnja od 18 sati do 1 sat iza ponoći sudjeluje i uživa u pripremljenim sadržajima.

Tema šesnaeste Noći muzeja, “Zadaće muzeja u uvjetima kriza“, osvrnut će se na nedavni lockdown koji je muzeje, ali i cijeli svijet, potaknuo da iskoristi digitalne platforme za povezivanje s publikom. Uz uporabu novih tehnoloških znanja i s još većom dozom kreativnosti muzeji ponovno otvaraju svoja vrata, te pokazuju da odlučno drže korak s vremenom.

Najveći dio programa odvijat će se putem digitalnih medija i prenositi „uživo“ na gradske trgove i prostore na otvorenom, te ukoliko bude moguće u samim prostorima muzeja, uz poštivanje svih mjera. Najavljena je i suradnja s Hrvatskom radiotelevizijom, koja priprema poseban program za Digitalnu noć muzeja.

Odlukom o održavanju događaja, unatoč izazovnim vremenima u kojima se nalazimo, organizatori žele naglasiti važnost kulturnih manifestacija u razvoju zajednice, te istovremeno pokazati snagu utjecaja lokalne zajednice na opstanak muzeja kao institucija. U vremenu kad se većina kulturnih manifestacija odgađa ili pada u drugi plan, Digitalna Noć muzeja je hvalevrijedan pothvat.

Comments are closed.