Press "Enter" to skip to content

Dnevnik Diane Budisavljević osvojio glavnu nagradu na festivalu povijesnog filma „Waterloo“

Dnevnik Diane Budisavljević je igrano-dokumentarni film istoimene redateljice koji je osvojio glavnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu povijesnog filma Waterloo.

Ovaj dugometražni film hrvatsko-srpsko-slovenske koprodukcije iz 2019. godine, osvojio je širu publiku odmah po dolasku u kino dvorane. Premijera filma je održana na filmskom festivalu u Puli, gdje je dočekan s ovacijama publike. Na isti način dočekan je i u belgijskom malom gradiću u kojem je i nagrađen.

Podsjetimo (ali bez previše detalja za sve oni koji tek planiraju pogledati film), film Dnevnik Diane Budisavljević je dugometražni film napravljen po dnevniku kojeg je pronašla Dianina unuka te odlučila pokazati svijetu kakva je heroina njezina baka zapravo bila. U dnevniku je zapisano ime gotovo svakog djeteta pravoslavne vjeroispovijesti kojem se trag izgubio nakon logora u koje su slane djeca i majke za vrijeme NDH. Diana je bila jedna od onih koji su hrabrost pokazali točno kada je trebalo i time „spasili“ skoro 10 000 djece.

Ulogu Diane Budisavljević odlično je odigrala Alma Perica, a njezinog supruga slovenski glumac Igor Samobor. Ostale uloge također su odlično odigrali jedni od najboljih glumaca regije, kao npr: Krešimir Mikić, Ermina Brava, Vili Matula, Urša Raukar, Mirjana Karanović, Livija Badurina, Areta Ćurković.

Filmski festival povijesnog filma Waterloo održava se već osmu godinu zaredom ali, prvi puta pod strogim epidemiološkim mjerama. Unatoč tome, festival se održao pred „živom“ publikom, a sedmeročlano povjerenstvo upravo je Dnevniku Diane Budisavljević odlučilo dati najprestižniju nagradu. Predsjednik povjerenstva Patrick Ridremont rekao je da film nikoga ne može ostaviti ravnodušnim te je dodao da očarava i da je od iznimne povijesne važnosti. Važnost filma se može uočiti i po broju osvojenih nagrada kojih je sa zadnjom i najprestižnijom 19.

Film se trenutno može pogledati na nekoliko platformi, kao npr: HBO Adria, Svevid, Kinoeuropa Online.

Comments are closed.