Press "Enter" to skip to content

Dodjela Nagrada hrvatskog glumišta 2021. godine

foto: Cropix/ autor: Damir Krajac

U srijedu dana 24.11. 2021. godine, kada je na isti datum 1860. s pozornice Narodnoga kazališta na Markovu trgu u Zagrebu glumac Vilim Lesić najavio ulazak hrvatskoga jezika na zagrebačku pozornicu, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika tradicionalno je dodijelilo Nagrade hrvatskog glumišta. Svečana dodjela održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. Nagrade su dodijeljene u 28 kategorija, a nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje ( životno djelo) uručene su Ivici Kunčeviću i Ivanki Boljkovac.

Tema ovogodišnje dodjele bila je cirkus. Dodjelu je vodio glumac Fabijan Pavao Medvešek, a sudjelovali su i mnogi plesači i cirkuski izvođači, a dodjelu su svojim glasovima pjevački potkrijepili: Lana Ujević, Lovro Rimac, Tara Thaler i Arija Rizvić.

Najboljim dramskim ostvarenjem u cjelini proglašena je predstava “Matiaš Grabancijaš Dijak” u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK-a Varaždin, a za istu predstavu Dolenčić je dobio i Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje u drami. Nagrada za najbolju opernu predstavu uručena je produkciji HNK-a Ivan pl. Zajc iz Rijeke za operu “Tristan i Izolda” Richarda Wagnera pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa u režiji Anne Bogart. Za najbolje dirigentsko ostvarenje u istoj kategoriji nagrađen je maestro Ivo Lipanović, za operu “Lombardijci” Giussepea Verdija u režiji Roberta Boškovića i produkciji HNK-a Split.Najboljom baletnom predstavom proglašen je balet “Ponos i predrasude” u koreografiji Lea Mujića i izvedbi HNK-a Zagreb. Mujić je za istu produkciju dobio Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje koreografsko ostvarenje.

Foto: PIXSELL / autor: Davor Puklavec

Dodijeljene su i pojedinačne nagrade za najbolja umjetnička djela, odnosno uloge. Nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu u drami dobio je Siniša Popović za ulogu Henrika u predstavi “Kad svijeće dogore” u režiji Branka Ivande i koprodukciji Teatra Erato iz Zagreba i HNK-a Zagreb. Nagrada za najbolju dramsku žensku ulogu pripala je Blanki Bart Hajoš za ulogu Majke u predstavi “Alabama” u režiji Darija Harjačeka i produkciji Kazališta Virovitica.

Nagrade za najbolje sporedne uloge u drami dobili su Zrinka Cvitešić i Bojan Brajčić, a dobitnici nagrada za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u drami ove godine su Dea Presečki i Eugen Stjepan Višić.

U području opere, najbolju mušku ulogu ostvario je Ljubomir Puškarić (Rigoletto u operi “Rigoletto” u režiji Dražena Siriščevića i produkciji HNK-a Split), a najbolju žensku ulogu ostvarila je Kristina Kolar (Santuzza u operi “Cavalleria rusticana” u režiji Jelene Bosančić i produkciji HNK-a Split).

Najboljima u baletu proglašeni su Iva Vitić Gameiro i Tomislav Petranović te, a u kategoriji mladih umjetnika do 28 godina Anamarija Marković za uloge u baletu “Orašar” na glazbu P.I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova i izvedbi HNK-a Zagreb.

U kategoriji lutkarskih predstava i/ili predstava za djecu i mlade najboljom je proglašena predstava “Miš u toću” Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Gradskog kazališta lutaka Split. Glumački je bio najbolji Adam Skendžić u predstavi “Medo Đuro u vrtiću” u režiji Petre Mrduljaš i produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka, a Buga Marija Šimić ulogama u predstavi “Sunce djever i Neva Nevičica” u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena iz Zagreba odnijela je nagradu za najbolje žensko glumačko ostvarenje u predstavi za djecu i mlade.

Nagrade za najbolje glumačko ostvarenje u radio drami pripala je Barbari Prpić, za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami Vinku Brešanu, nagrada za najbolju adaptaciju teksta Tomislavu Zajecu za adaptaciju komedije “Škrtac” J. B. P. Molièrea za istoimenu predstavu u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

Nagrada za najbolju kazališnu scenografiju dobiva Stefana Katunara za balet “Ponos i predrasude”, a za kostimografiju Barbara Bourek, za kostime u dramama “Škrtac” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba te “Kukci… zaustavljena priča” u produkciji HNK-a Split.

Dodijeljena su i dva posebna priznanja. Ekipi predstave “Proces Kafka” Teatra &TD iz Zagreba , na čelu s mladim redateljem i dramaturgom Ivanom Penovićem, pripala je nagrada “Za inovativan pristup i novo iščitavanje klasika svjetske književnosti”. Istu nagradu dobio je i Zlatko Vitez za predstavu “Evropa za nas ima štrik” Glumačke družine Histrion iz Zagreba.

Dodjelu je uživo prenosio prvi program HRT-a.

foto: HINA/ autor: Edvard ŠUŠAK

Dodjela je bila posebna i prožeta emocijama, možda upravo zato što prošle godine zbog epidemiološke situacije nije održana u svom standradnom obliku. Hrvatski umjetnici od početka pandemije bore se i probijaju kako bi publici iznijeli nove umjetničke komade i opstali u ovom opskurnom vremenu. Zaključak dodjele je da će umjetnici i dalje stvarati do sljedeće dodjele, ali i do svih ostalih budućih dodjela, a najbolje ga je oblikovala Ivanka Boljkovac preuzimajući nagradu i rekavši: “Mene se nebute tak brzo rešili”.

Autori: Martina Slakoper i Lucija Jakupčić

Comments are closed.