Press "Enter" to skip to content

Domaći sirupi protiv kašlja

Sezona je gripa i prehlada, a neumorni kašalj česta je pojava u zimskome razdoblju. Umjesto konzumacije skupih ljekarničkih sirupa i pastila pokušajte u vlastitoj kuhinji napraviti sirup na bazi meda koji će olakšati Vaše tegobe s kašljem.

Sirup (Izvor: www.pixels.com)

Med je jedina nekvarljiva namirnica. Poznato je da su u Tutankamonovoj grobnici pronađene posude s medom koji je još uvijek bio jestiv. Med je namirnica ljekovitih svojstava koja povećava otpornost organizma na infekcije i pomaže u borbi protiv brojnih bolesti. Svakodnevno konzumiranje meda već u količinama od samo jedne čajne žlice na dan osigurava niz korisnih učinaka na ljudsko zdravlje.

Kako biste čim prije izliječili kašalj iskušajte jedan od jednostavnih recepata za sirupe koje donosimo u nastavku.

Sirup od meda, đumbira i luka
Sastojci:
250 gr svježeg luka
1 jušna žlica naribanoga đumbira
200 gr meda
Priprema:
Narežite luk, naribajte đumbir i dodajte med. Sve sastojke zajedno stavite u lončić, poklopite ga i pustite da vrije na laganoj vatri dvadesetak minuta povremeno ih miješajući. Procijedite sirup i pohranite ga u staklenu posudu. Sirup čuvajte u hladnjaku, a konzumirajte ga prema potrebi više puta dnevno.

Limun i đumbir (Izvor: www.pixels.com)

Sirup od meda, limuna i maslinovog ulja
Sastojci:
Sok jednoga limuna
1 jušna žlica maslinovog ulja
2 jušne žlice meda
Priprema:
Dobro pomiješajte limunov sok, maslinovo ulje i med. Pohranite u staklenu posudu i čuvajte u hladnjaku. Konzumirajte sirup prema potrebi.

Maslinovo ulje (Izvor: www.pixels.com)

Sirup od meda i lovorova lista
Sastojci:
6 suhih lovorovih listova
Sok jednoga limuna
3 jušne žlice meda
3 dl vode
Priprema:
Prokuhajte vodu, a zatim u nju dodajte lovorove listove te dodatno kuhajte pet minuta u poklopljenoj posudi. Nakon pet minuta lovorove listove izvadite iz vode. Pustite da se voda malo ohladi, a zatim dodajte u nju med i sok jednoga limuna. Ohlađen sirup pohranite u staklenu posudu koju čuvajte u hladnjaku. Sirup konzumirajte prema potrebi.

Comments are closed.