Press "Enter" to skip to content

Domrovskis: “Inflacija je u Hrvatskoj niža nego u zemljama koje se nalaze izvan eurozone.”

Izvršni potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Dombrovskis, nakon sastanka sa guvernerom Hrvatske narodne banke (HNB) Borisom Vujčićem, prokomentirao je uvođenje eura u Hrvatskoj i inflaciju.

Valdis Dombrovskis u Hrvatskoj boravi zbog današnje konferencije Vlade i HNB-a pod nazivom “Hrvatska- 20. članica euro područja”. Dolazak u Hrvatsku iskoristio je kako bi čestitao vlasti i građanima na ulasku u šengenski prostor i eurozonu.

Izjavio je da su u komisiji svjesni zabrinutosti oko rasta cijena nakon uvođenja eura. Istaknuo je kako su poskupljenja u Hrvatskoj usporediva sa onima u drugim zemljama eurozone, a niža no u zemljama koje su izvan eurozone. Pohvalio je Vladinu strategiju uvođenja eura i njihove mjere protiv suzbijanja inflacije.

“Stoga, iz perspektive potrošača, važno je osigurati da nema neopravdanog podizanja cijena, a hrvatske vlasti upravo to i čine” – izjavio je.

U izjavi novinarima u Zadru premjer Andrej Plenković se ponovno osvrnuo na neopravdana poskupljenja bez rasta ulaznih troškova, a pozvao one koji su to činili da ne rade štetu potrošačima, naglasivši kako na tom problemu aktivno rade carinske i porezne službe.

“Regulirali smo cijene energenata, koji bi bili znatno viši da Vlada nije intervenirala, te tako nastojimo pomoći najugroženijim skupinama stanovništva…Vlada ima na raspolaganju arsenal mjera i može odlučiti o uskrati subvencija subjektima koji to rade” – rekao je Plenković

Ekonomist HNB-a Vedran Šošić, također, se osvrnuo na situaciju oko inflacije te najavio novi rast kamatnih stopa.

“Ne možemo zasad dati decidiran odgovor koliko će rasti kamatne stope u Hrvatskoj. To će ovisiti i o potezima Europske središnje banke koja odlučuje od sastanka do sastanka ovisno o najnovijim gospodarski pokazateljima.” – kazao je za HRT.

Guverner Boris Vujčić je, na jučerašnjem seminaru uoči konferencije, kratko prokomentirao kako se pad inflacije malo po malo počinje osjećati te da će se kroz godinu spustiti na razinu eurozone.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin je u emisiji “Oporbeni porez” na Hrvatskom radiju uz sve aktualne teme prokomentirao i inflaciju. Istaknuo je kako vlada snosi odgovornost zbog počinjenja niza pogreški.

“Posao nije započela na vrijeme. Danas je jedan ekonomist, naš kolega, Velibor Mačkić, govorio o tome kako je prije 25 godina kada se uvodio PDV bilo moguće praćenje cijena mjesecima pa skoro i godinama unatrag prije nego je Zakon stupio na snagu. Neka mi objasni onda netko zašto u 2022. to nije napravljeno ako je 1997./1998. to učinjeno.” – rekao je.

No, sa ovom “bajnom slikom” i vjerom da će ubrzo biti bolje se ne slažu svi, a ponajmanje građani koji inflaciju najviše osjete.

Comments are closed.