Press "Enter" to skip to content

Donosi li novi državni proračun i nova radna mjesta?

Hrvatski sabor će u srijedu 8.12. donijeti državni proračun za iduću godinu čiji će prihodi iznositi 164.5 milijardi kuna, a rashodi 173.8 milijardi kuna.

Patrik Macek/Pixsell

Stvaranje novih radnih mjesta

Premijer Andrej Plenković je kod predstavljanja proračuna saboru jasno istaknuo kako je cilj ovog proračuna ubrzavanje rasta gospodarske transformacije i strukturne reforme. Nadodao je kako će proračun ojačati otpornost Republike Hrvatske te joj pružiti dublju integraciju unutar Europske unije.

Plenković je otkrio kako se način postizanja cilja krije u preusmjeravanju s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta.

Ulazak Hrvatske u europodručje

Iz proračuna se može uočiti kako makroekonomske projekcije za iduće dvije godine anticipiraju ulazak Hrvatske u europodručje, što je, uz ulazak u šengensko područje jedan od dva strateška cilja dublje integracije u Europskoj uniji.

Javni dug iduće godine ide prema 80,7 posto, dok će manjak opće države past na 2,6 posto BDP-a, izjavio je to Premijer nadodavši kako Vlada u 2022. želi nastaviti odgovorno upravljati javnim financijama.

Damjan Tadic/Cropix

Proračun naišao na otpor

Oporba je prilikom predlaganja proračuna oštro kritizirala vladajuće ističući kako proračun nije ni realan, ni održiv te da ne jamči ni rast, ni razvoj.

Naime oporba je pokušala s više od 450 amandmana izmijeniti proračunske stavke, no to je prošlo neuspješno jer je Vlada od svih njih, prihvatila samo njih pet i to amandmane klubova ZLB i IDS-a te zastupnika Željka Lenarta (HSS), Vesne Vučemilović (HS) i Boška Ban Vlaheka (SDP).

O svim amandmanima koji nisu prošli glasovat će se sutra neposredno prije glasovanja o proračunu, kada će Sabor imati priliku prihvatiti ono što Vlada nije. Kako saborsku većinu čine upravo vladajući, male su šanse da će se oproba usrećiti.

Novi Zakon o obnovljivim izvorima energije i viokoučinkovitoj kogeneraciji

Sutra će se glasati i o izmjenama Zakona o hravatskom državljastvu te o novom Zakonu o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji. Nakon glasovanja predviđena je rasprava o novom Zakonu o proračunu kojim se želi unaprijediti proračunsko planiranje i izvještavanje o trošenju proračunskog novca, kako kod državnog, tako i kod proračuna županija, općina i gradova te o izmjenama Zakona o trošarinama.

Za kraj valja i pohvaliti rad Sabora koji će sa sljedećim tjednom, točnije 15. prosinca završiti redovono jesensko zasjedanje u kojemu je, uz izuzetak tjedna u kojemu se obilježavao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škrabrnje, od 15. rujna zasjedao svaki tjedan. Da je saborski zastupnik biti lako, zastupnik bi bio svatko.

Comments are closed.