Press "Enter" to skip to content

Doživi svoju američku avanturu već ovog ljeta!

   Svatko od nas se u periodu studiranja mnogo puta susreo s rečenicom: „studentsko doba je najbolji period života“, a još više puta smo se zapitali je li to stvarno tako (posebice u vrijeme ispitnih rokova, kolokvija, seminara i sl.). No, nekad ni sami nismo svjesni kakve nam sve mogućnosti vrijeme studiranja donosi. Osim opće poznatih prava na subvencionirane obroke u menzama i ostale popuste uz predočenje „iksice“, rad preko studentskog ugovora i slično, imamo velik broj ostalih prilika koje možemo iskoristiti samo kao studenti. Npr. studentske razmjene kojima možemo nekoliko tjedana, mjeseci ili čak cijeli semestar provesti na fakultetu u drugoj državi, čak i na nekom drugom kontinentu. Za one koji pak žele ljetnu sezonu provesti radeći u inozemstvu, a uz to vole i putovati, prava prilika je Work and Travel u Americi!

New York
Izvor fotografije: Pinterest
California
Izvor fotografije: Pinterest

   Iako njegova popularnost sve više raste, velik broj studenata zapravo nikada nije ni čuo za taj projekt, odnosno nisu ni upoznati s tom mogućnošću. Riječ je o okvirno 3 mjeseca rada u nekom od američkih turističkih mjesta, a nakon toga slijedi „Grace period“, odnosno mjesec dana dopuštenog putovanja po Americi. To je prvobitna zamisao programa, no svatko ga prilagođava sebi prema vlastitim željama i prioritetima. Moguće je i sva 4 mjeseca koliki je dopušten boravak u SAD-u samo raditi te se odmah vratiti kući, kao i malo kraće raditi, a više putovati. Rad se obavlja na osnovnim pozicijama kao primjerice što je ljetna sezona kod nas – konobari, pomoćno osoblje u kuhinji, sobari, trgovci, spasioci na bazenima i sl. Međutim, vrlo brzo se može napredovati te tako steći višu poziciju i veću satnicu.

Server
Izvor fotografije: Upserve

Postoji nekoliko agencija u Hrvatskoj koje nude provedbu ovog programa te par različitih opcija, dvije osnovne su:

1.      Uz pomoć agencije pojedinac traži posao na željenom mjestu kao i smještaj, uglavnom je ova opcija nešto skuplja

2.      „Independent opcija“, odnosno pojedinac je odgovoran za traženje posla i smještaja te to obavlja samostalno, a preko agencije osnovnu papirologiju i sve što je potrebno za provedbu programa 

New York
Izvor fotografije: Pinterest

   Ovo je „once in a lifetime“ prilika za sve studente željne putovanja, upoznavanja novih kultura, istraživanja novih mjesta i stjecanja novih poznanstava. Na program je jedino moguće prijaviti se kao student, a osim što će ovaj program „dobro izgledati u CV-u“, bit će iskustvo koje će se zasigurno pamtiti cijeli život.

   Ako se dvoumite oko prijave na W&T, posjetite web stranice agencija koje nude ovaj program (CCUSA, Sunčana vura, Work and Travel Group itd.) te provedite ljeto koje ćete još godinama prepričavati!

P.S. Neka vam ovo bude motivacija da što bolje napišete ispite na nadolazećim rokovima i bezbrižno provedete ljeto! 🙂

Comments are closed.