Press "Enter" to skip to content

DROGIRANJE U ŠKOLSKIM KLUPAMA – privedena trojica učenika

U ponedjeljak, 11.12., u varaždinskoj Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi, trojica učenika uhvaćeni su kako za vrijeme nastave konzumiraju opojna sredstva – točnije drogu iz grupacije amfetamina (uličnog imena “speed”).

Za incidente se saznalo preko učenika koji su svjedočili i međusobno dijelili vijest o tome kako se njihovi kolege drogiraju na satu. Glasine su došle do profesora, a zatim i do ravnateljice koja je po protokolu pozvala policiju s obzirom da nema pravo samostalno pretresti učenike. Od trojice dotičnih samo je jedan punoljetan što ponovno otvara temu i razgovor o alarmantnoj dostupnosti ilegalnih supstanci među mladima.

Najstariji učenik (18) dobrovoljno je predao zabranjena sredstva i digitalnu vagu, dok su kod druge dvojice nađena samo zabranjena sredstva i mobilni uređaji. Svi dokazi šalju se dalje na vještačenje, a mladići će biti procesuirani u skladu sa zakonima i dokazima.

“Nadam se da će ovo biti dobra pouka drugima. Prestrašili smo se i mi i učenici. Oni su reagirali tako što su nam to dali do znanja, mi tako što smo pozvali policiju.”

ravnateljica Vesna Vrček za Jutarnji list

Nažalost češće obaramo rekorde u negativnim stvarima pa tako prema najnovijim istraživanjima o uporabi droga među učenicima u Europi, Hrvatska se ističe iznad europskog prosjeka po konzumaciji ilegalnih supstanci među mladima te 21% učenika izvještava da su barem jednom u životu eksperimentirali s drogama, pri čemu je najčešća supstanca kanabis (uličnog imena “trava”). Također, što se tiče korištenja novih psihoaktivnih tvari, Hrvatska ponovno premašuje europski prosjek s postotkom od 5,1%, u usporedbi s 3,4% u EU. Alarmantni podaci proizlaze i iz Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, koje ukazuje da je gotovo svaki peti petnaestogodišnjak u Hrvatskoj barem jednom u životu isprobao neku od ilegalnih supstanci.

Comments are closed.