Press "Enter" to skip to content

Država financira obnovu svim gradovima, osim Sisku

 

Izvor: Flickr.com

Prema izmijenjenom Zakonu o obnovi, Siščani kojima su uništene kuće u razornom potresu će jedini, u Sisačko-moslavačkoj županiji, imati imovinski cenzus. Građani koji prelaze taj cenzus će sami morati platiti 20% troškova obnove, dok će stanovnicima ostalih potresom pogođenih područja, država u potpunosti financirati obnovu. Dakle, za građane Siska će se odnositi odredbe Zakona o obnovi kao i za Zagrepčane, stanovnike Krapinsko-zagorske te Zagrebačke županije nakon potresa u ožujku.

U navedenoj zakonskoj uredbi piše da ako vlasnik stana i njegov partner ili bračni drug imaju zajednički mjesečni dohodak veći od 8000 kuna, te drugu imovinu veću od 200.000 kuna, te ako nisu osobe s invaliditetom i ne primaju osiguranu minimalnu naknadu, prelaze imovinski cenzus i obnova im se financira u omjeru gdje država snosi 60 posto troška, županija 20 posto, a sami vlasnici 20 posto.

Prema odredbama Zakona, država bi trebala financirati obnovu onih područja gdje je proglašena katastrofa, što je slučaj sa Sisačko-moslavačkom županijom u kojoj je 17 mjesta financijski  potpomognuto, no Sisak ne spada u tu kategoriju. U ovom je gradu prijavljeno 9 500 oštećenih objekata, a njih 427 je označeno crvenom naljepnicom. Iz Ministarstva su izjavili: „Dodavanjem odredbe u članak 5. stavak 2. važećeg zakona propisano je da će za potpomognuta područja sukladno posebnom propisu, a na kojima je proglašena katastrofa, Republika Hrvatska osigurati sredstva u državnom proračunu u visini od 100 posto, dakle na tim područjima ne primjenjuje se imovinski cenzus. Što se tiče primjene imovinskog cenzusa na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, imovinski cenzus se primjenjuje na onim područjima u te dvije županije koja nisu potpomognuta, a kriteriji su isti kao i za druge županije.”

Sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček smatra kako bi građani svih područja pogođenih potresom trebali biti tretirani na isti način, tj. da za sve postoji imovinski cenzus. U svojoj je izjavi izrazila svoje nezadovoljstvo cjelokupnom situacijom: „U Sisku su, prema ovome, građani drugog reda jer postoje dobrostojeći ljudi i u svim ovim drugim gradovima, kao i socijalni slučajevi. Mi imamo zgradu u Capragu s 46 stanova i njima će biti potrebno pola milijuna kuna samo za dokumentaciju do troškovnika. Budu li oni sami to financirali, obnova ne može ići brzo.”

U svom je priopćenju napisala: „To za Sisak znači da obnove neće biti, jer dok Zagreb sa svojim proračunom od 7-8 milijardi može isfinancirati svojih 20 posto i građani imaju motiv sufinancirati jer ipak imaju vrijedne nekretnine i vrijedne kvadrate, u Sisku Županija koja je de facto bankrotirala i zadužena je 80 milijuna, a još 40 milijuna manjka prebacuje iz godine u godinu, neće to moći, a o građanima da ne pričam. Odakle umirovljenicima ili ljudima koji žive samo od svoje plaće udio za obnovu, a mnogi su već sad opterećeni kreditima, a mnogi i ovrhom. Nemamo nikakve šanse! Prvo ćemo pokušati srušiti ovu suludu odluku Vlade, no svjesna sam da Plenković i Pupovac imaju većinu u Saboru. Zanima me kako partijski vojnici HDZ-a iz Siska i SMŽ, koji će u Saboru glasati za ovo, misle više ikada šetati Siskom i pogledati ijednog Siščana u oči.”

Comments are closed.