Press "Enter" to skip to content

Državna tvrtka Pleter preuzima posao kuhara volontera u Petrinji

Danas, nakon gotovo dva tjedna od potresa koji je razorio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, u pripremu i dostavu hrane priključila se državna firma Pleter. Dosad su sav taj posao obavljali volonteri koji su od nekoliko političara, umjesto pohvala, dobili kritike. Najbolji primjer je ministar graditeljstva Darko Horvat koji je izjavio da je 15 000 obroka na dan previše. Smatra da je to neodrživo i da se iz tog razloga treba uvesti bolja organizacija kod pripreme toplih obroka. Ministar je također izjavio da će volonteri sudjelovati u pripremi obroka dok se ne odluči da više nisu potrebni na terenu.

Hrvatski chef Mate Janković naveo je da oni, kao volonteri, namjeravaju ostati pomagati dok god ima zaliha hrane. „Oni to rade jer se vidi da sustav ne postoji, jer da postoji, državna firma bi bila prvi dan na terenu, robne rezerve bi bile isporučene i mi ne bi smjeli prići. Onda bi nas zvali kao volontere da se priključimo, a ne da stvorimo sustav. I onda nas pljuju. Prvo nas preuzima Crveni križ, čiji mi nismo volonteri, pa se kaže da previše kuhamo, pa nam se onda zahvali i kaže se da se kuha s namirnicama Crvenog križa, a sve smo mi to organizirali“, rekao je Janković za N1. Uz Jankovića, na terenu volontira još hrvatskih chefova.

Volonterima koji svakodnevno kuhaju tople obroke od 7 do 20 sati nije bitno otkud namirnice dolaze. Crveni križ ima mnoge donacije od raznih firmi te građana, a Udruzi ugostitelja je omogućio korištenje svog skladišta kako bi mogli skladištiti sve privatne donacije. Udruga je sama stvorila sustav u trenutku kada nitko drugi nije. Problem je u tome što se nakon dva tjedna njihovog rada i truda, dva tjedna nakon destruktivnog potresa, vlast odlučila uplesti i dovesti firmu koja će odsad raditi posao koji su dosad obavljali volonteri. Iako se trenutno osjećaju napadnuto s više strana, volonteri neće odustati, već će nastaviti kuhati za one kojima je trenutno zaista potrebno dok god budu mogli.

Comments are closed.