Press "Enter" to skip to content

Dugo očekivani roman Nade Gašić napokon na policama

Ovogodišnji sajam knjiga Interliber se zbog epidemiološke situacije nije održao na tradicionalan način, ali se njegova inačica održala kroz online i ekranizirane projekte. Tako je u sklopu projekta Knjiga svuda i svima predstavljen dugoočekivani roman Nade Gašić čije su novo stvaralaštvo mnogi čekali punih 10 godina.

Punih 10 godina čekali smo roman Nade Gašić, a on je napokon tu.  Devet godina gospođe Adele dio je tetralogije koju će uskoro objaviti Sandorf.

Radnja romana počinje 21. ožujka 2020. godine. To je dan koji svatko od nas dobro pamti će mnogi upamtiti kao dan potresa u Zagrebu. Roman se sastoji od deset priča, jedne fantazije i dvije bajke.

Kao i u prethodnim romanima, Nada Gašić je duboko zagrizla u zagrebačku stvarnost te hrabro možemo reći da je najanalitičnija akterica književnog skeciranja mentaliteta zagrebačkog malograđanstva, iza kojega se krije dvojni moral, urbani rasizam, licemjerje i hipokrizija.

Adela je lik starice koja nosi na leđima 80 godina života. Ona je žena koja je nesimpatična zločesta, samoljubljiva, sebična, te koja ne voli druge, ne voli židove niti muslimane.  Adela je “prefrigana”, no na kraju uvijek samu sebe “friga”.  Susrela se s pandemijom, ali i zemljotresom za kojeg kaže da je “dotepenec”  u Zagrebu  i da je to osveta prirode.

Kroz roman se isprepliću Adelina tri straha – , to su korona kuglica koja je gladna, potres koji  je trajan, stalan i strpljiv, strah  od starosti te njeno odbijanje da uđe u prostor tišine.

Kao što sama autorica kaže glavna junakinja Adela je odlučila samostalno živjeti, a autorica je više nije mogla zaustaviti. Ona je megaloman i krenula je u roman.

Comments are closed.