Press "Enter" to skip to content

El Chapa čeka doživotni pakao

Wikipedia

Joaquin Guzman poznatiji pod nadimkom El Chapo, bivši vođa najmoćnijeg meksičkog narkokartela Sinaloa, ostatak života provest će iza rešetaka. Američki sud jučer je donio pravomoćnu presudu kojom odbija El Chapovu molbu za poništenjem presude iz 2019. kojom je osuđen na doživotni zatvor. Po mišljenju suda, obrana nije uspjela dokazati da El Chapo i dalje nema moć. Podsjetimo, El Chapo je osuđen za niz najtežih kaznenih djela poput dilanja droge, pranja novca, ubojstava… U prilog mu nisu išla ni dva bijega iz zatvora 2001. i 2015.

Ono što bi, međutim, El Chapu moglo biti veći problem od toga jest mjesto gdje će dočekati smrt. Kaznu će, naime, morati odraditi u ADX Florence, najgorem zatvoru u SAD-u, mjestu kojeg mnogi nazivaju istinskim paklom. Zatvor je otvoren 1994. upravo za takve poput njega, probrano društvo najgori od najgorih. Pripadnici Al-Kaide koji su osuđeni za napade 11. rujna, bostonski bombaš, šefovi bandi i narkokartela, serijski ubojice samo su neki od njih.

Wikipedia

Uvjeti života i disciplina koji tamo vladaju zaista su zastrašujući. Zatvor je podijeljen na dva dijela. U prvom dijelu u kojem se nalazi oko 500 zatvorenika i oni koliko – toliko imaju šanse dočekati slobodu. U drugom dijelu gdje je preostalih 400 zatvorenika, nemaju nikakve šanse. Savezni zatvor smješten u Coloradu, onemogućava zatvorenicima vidjeti danje svijetlo.

Ćelije su 3.5 m duljine i 2 m širine i zapravo su samice. Iz njih se izlazi na sat dnevno kada se ide u šetnju, ali s lisicama i lancima na nogama. Televizor se dobije eventualno za dobro vladanje. Komunikacija s drugim zatvorenicima je praktički nemoguća. Mnogi izlaskom iz zatvora imaju problema s govorom jer, naprosto, godinama nisu komunicirali.

Amnesty International već godinama upozorava na nehumane uvjete. Neki zatvorenici izgubili su razum, nekima su davani krivi lijekovi. Poznat je i slučaj jednog zatvorenika koji si je odgrizao prst, testis, nekoliko puta je pokušao samoubojstvo. Uprava zatvora to ponašanje okarakterizirala je samo kao problem s disciplinom.

Ono što je sigurno, El Chapo svoje dane neće kratiti razmišljanjem o bijegu.

Comments are closed.