Press "Enter" to skip to content

Kratki vodič koji bi vas mogao navesti na posjet Bugarskoj

Danas vam donosimo kratki vodič u slučaju da svoje slobodno vrijeme odlučite provesti u istraživanju glavnog grada Bugarske, Sofiji.

Sofija, Bugarska

Prijateljica i ja odlučile smo otići u Sofiju iz jednostavnog razloga, a to je bila jeftina povratna karta preko Ryanair-a. Naš posjet Bugarskoj trajao je pet dana, a za to vrijeme smo osim Sofije posjetili i Plovdiv. Na posjet Plovdivu smo se odlučile jer je nekolicina mojih prijatelja iz Bugarske za taj grad rekla da je “najljepši i najdragocjeniji dio Bugarske”. Iznimno su ponosni na povijest i kulturu koju Plovdiv nosi sa sobom, kao i na sve teške situacije s kojima su se njegovi građani susretali tijekom povijesti, jedna od tih je i rusko-tuski rat koji se odvio u 19. stoljeću, ali i danas u širem centru grada možete naići na ruševine uzrokovane tim događajima.

Smjestile smo se u jedan slatki hotel u centru te krenule razgledavati grad. Ulice su uske, popločane starim kamenim pločicama, arhitektura je bogata, ali pomalo zapuštena, sa svih strana naviru ljudi, živahno je i lijepo na prvu. Što više vremena provodimo ondje zamjećujemo kako je jezik sličan hrvatskom, s tim da oni nas razumiju, a mi njih ne. Većina komunikacije se ipak odvijala na engleskom, iako nam nekada ne bi htjeli odgovoriti na postavljeno pitanje čak i ako bi znali odgovor. Mladi ljudi su više otvoreni i susretljivi, dok stariji izbjegavaju svaki vid komunikacije. 

Gotovo svaka ulica kojom krenete na kraju vas odvede do glavnog šetališta u srcu Sofije, a to je Vitosha bulevar dugačak čak 2,7 kilometara. S obje strane ovog šetališta nalaze se kafići, restorani i razne trgovine i suvenirnice, a mi smo vjerojatno u svaku zavirile. 

Na par minuta hoda od Vitosha bulevara naići ćete na puno pravoslavnih crkvi, svaka je prekrasna na svoj način, a njima najznačajnija i najveća je hram Aleksandra Nevskog. Njen vanjski izgled krase zelene i zlatne kupole uz pregršt prekrasnih detalja, te ju smatraju arhitektonskim čudom Sofije. Otvorena je za posjetitelje te sam imala priliku vidjeti kako izgleda iznutra, mogu reći da nikako nije ono što sam očekivala, unutra je jednako raskošna kao i vani, ali s obzirom da nisam toliko upoznata sa pravoslavljem nisam u potpunosti mogla shvatiti sve što sam vidjela.

Sofija je prometno jako dobro povezan grad. Voze ukupno 4 metro linije, tramvaji i autobusi. Što se tiče taksija, mislim da su malo jeftiniji nego u Hrvatskoj, ali morate znati da oni nemaju Uber ili Bolt, ostali taksi servisi imaju svoje aplikacije te su svi više-manje ilegalni kako smo doznali od lokalaca.

Tako npr. do aerodroma možete stići za svega par minuta vožnje metroom iz centra, a do autobusnog kolodvora imate svega par minuta pješice, također ako krenete iz centra grada.

Sigurno vas zanima i noćni život, ali o tome ne mogu puno reći jer se ipak nismo odvažile same ići u izlazak zbog toga što nam se grad navečer činio dosta nesiguran zbog velike količine beskućnika i migranata.

U Plovdiv smo došle na jednodnevni izlet autobusom. Putovale smo otprilike dva sata, a prijevoznik je bio Flixbus. Kad smo tek došle nismo bile oduđevljene, sve oko kolodvora i šireg centra grada je izgledalo razrušeno i neuredno. Šetnjom do centra nam se mišljenje mijenja, ondje je sve bilo lijepo uređeno, puno lijepih parkova i fontana, bez smeća na ulicama, svi su bili jako pristojni i susretljivi. Arhitektura je i ovdje, kao i u Sofiji oduzimala dah. Plovidv izgleda kao da je sve sa namjerom planski izgrađeno. Zgrade na pročeljima imaju lijepe urese, raznih su boja i zaista prekrasno izgledaju. Glavni trg je velik te možete vidjeti puno razigrane djece koju majke i očevi krajičkom oka paze iz nekog od obližnjih kafića, restorana ili klupice u parku. Cijeli grad se doima jako miran za život, a djeca u njemu kao da vesel i bezbrižno odrastaju.

Nedaleko od centra, dvadesetak minuta pješice uz brdo nalazi se amfiteatar kojeg smo također posjetili. Ulaz je 5 eura za nas dvije bio, nemaju vodiča ili neku stručnu osobu koja bi nam nešto objasnila, ali na ulaznici dobijete QR kod te skeniranjem možete lako dobiti sve potrebne informacije o amfiteatru i povijesnoj priči koja se krije iza njega.

Comments are closed.