Press "Enter" to skip to content

Gastronomsko iskustvo: restorani u Zagrebu i okolici s Michelinovom zvjezdicom i Bib Gourmand preporukom

Hrvatska gastronomska scena bogata je mješavinom tradicionalnih okusa i modernih kulinarskih inovacija, čineći ju jednom od istaknutih europskih kulinarskih odredišta. Hrvatska ima jedanaest restorana koji su nagrađeni prestižnom Michelinovom zvjezdicom, a broj restorana s Michelin priznanjem u Hrvatskoj iznosi 91, od čega su tri restorana nagrađena Michelin Green Star oznakom, dok petnaest restorana nosi oznaku Bib Gourmand. U gradu Zagrebu i okolici se nalazi dva restorana s Michelinovom zvjezdicom, a to su: Noel i Korak.

NOEL

Lokacija: Ulica Popa Dukljanina 1

Cijena po osobi: 185,00 €

Restoran Noel nalazi se u centru Zagreba. Godine 2019. dobiva nagradu za Michelinovu zvjezdicu, sva jela su dio hrvatske kulinarske tradicije, a pripremljena su modernim tehnikama kuhanja. Kreativna jela poslužuje izvrsna usluga konobara, no kuhari često imaju praksu objašnjavati jela gostima kako bi im pružili dodatne informacije o sastojcima i tehnikama pripreme. Osim specijaliteta, restoran ima veliku ponudu hrvatskih, francuskih i talijanskih vina. Jelovnik se mijenja svake sezone, a prilagođavaju ga glavnim namirnicama koje su trenutno dostupne.

Glavni chef: Mario Mandarić

Zanimljivost: u ponudi imaju raznovrsne vegetarijanske opcije

FOTO: TMG CREATIVE/PR

KORAK

Lokacija: Plešivica 34, Jastrebarsko

Cijena po osobi: 93,00 € ili 121,00 € (ovisno o izboru menija)

U okruženju obiteljske vinarije, restoran Korak pruža jedinstveno iskustvo gdje se hrana poslužuje usred vinograda. Posjetitelji imaju na izbor između 5 ili 8 sljedova. Svi sljedovi su osmišljeni da vjerno predstavljaju tradicionalna jela iz regije, ali na moderan i kreativan način. Sve delicije obogaćene su sezonskim namirnicama s imanja i od lokalnih proizvođača.

Glavni chef i sous-chef: Bernard Korak i Ana Roš

Zanimljivost: dobili su priznanje u obliku Michelin Green Star nagrade za odgovornu gastronomiju i posvećenost održivom razvoju

foto: KORAK winery

Prvi put dodijeljeno 2018. godine, priznanje Michelin Bib Gourmand u Hrvatskoj obuhvaća restorane s Michelinovom preporukom, ali čija su gastronomska iskustva pristupačna po cijenama. Ova nagrada ističe jednostavno, ali kvalitetno kuhanje s cijenom obroka oko 40 eura po osobi. U gradu Zagrebu, tri restorana ponosno nose Bib Gourmand pečat: Beštija, Tač i Izakaya.BEŠTIJA

Lokacija: Masarykova Ulica 11/1

Smješten u središtu grada, ovaj ugodni bistro zauzima dvorište zgrade. Unutrašnjost je jednostavno uređena u kombinaciji tradicionalnog i suvremenog stila, stvarajući ugodnu atmosferu koja privlači raznoliku publiku. U pripremi hrane koriste hrvatske proizvode i pažljivo izabrane sastojke.

Zanimljivost: 2023. osvojili su Bib Gourmand priznanje, a preporuku za zvjezdicu imaju od 2020. godine

foto: Beštija restoran

TAČ

Lokacija: Vrhovec 140

Bračni par Miletić, Vesna i Tihomir, započeli su gastronomsku priču restorana Tač u Zagrebu prije više od dvadeset godina. Na njihovom jelovniku prevladavaju domaći specijaliteti pripremljeni od svježih namirnica., a umjesto klasičnog jelovnika, konobari svakodnevno predstavljaju ponudu dana. Restoran Tač surađuje s pouzdanim dobavljačima ribljih i mesnih proizvoda, dok se povrće uzgaja u Vesninom vrtu. Tihomir Miletić, stručnjak za vina i vlasnik restorana, često gostima pruža savjete za odabir vina koje će upotpuniti njihovo gastronomsko iskustvo.

Zanimljivost: vlasnica restorana, Vesna Miletić, ujedno je i glavna šefica kuhinje

foto: restoran TAČ

IZAKAYA

Lokacija: Selska cesta 90

Iako se ne nalazi u samom središtu grada, restoran pruža jedinstveno iskustvo u pažljivo pripremljenoj japanskoj hrani. Gosti mogu uživati u raznovrsnoj ponudi sushija i drugih kulinarskih delicija iz Azije. Osim raznolikih japanskih specijaliteta, restoran nudi bogat izbor japanskih viskija, koktela i vina.

Zanimljivost: mogućnost organiziranja privatnih večera, evenata te najam cijelog lokala

foto: Sanja Jagatić

Comments are closed.