Press "Enter" to skip to content

Najfiniji keksi koji vraćaju u djetinjstvo

Sočni, puni čokolade i okusa – sigurno se svi sjećate Krašovih Krašuljaka. Krašuljci su keksi koji su obilježili djetinjstvo i mladost mnogih generacija. Osim njih, u istoj liniji bili su i Krašopisi i Krašotice. Ipak, favorit su (većini) bili i ostali Krašuljci.

Tijekom godina, mladi su preko društvenih mreža pokušavali doprijeti do Kraša kako bi ponovno uveli ove kekse. Nažalost, zasad nisu uspjeli, ali zato vam donosimo recept za Krašuljke – identičnog okusa, ako ne i boljeg jer ih možete jesti tople.

 Recept je preuzet s bloga: https://domacica.com.hr/.

Za oko 40 (većih) keksi treba vam:

          200 g šećera (bijelog ili smeđeg)

          3 jaja

          1 vanilin šećer

          250 g maslaca

          500 g glatkog brašno

–       prstohvat soli

          1 prašak za pecivo

          100 g mljevenih orašastih plodova (orasi, bademi, lješnjaci ili mix – ja sam koristila mix badema i lješnjaka i bilo je odlično)

          200 g nasjeckane čokolade

 Ako vam se ovo doza čini previše, slobodno prepolovite svaki sastojak na pola. Ja sam napravila tako i dobila oko 20 keksi. Brzo sam požalila jer su nestali za tren!

Priprema:

1)     Upalite pećnicu na 200˚C.

2)     Zamijesite tijesto od svih sastojaka osim čokolade nasjeckane na kockice. Meni je bilo lakše miješati rukama, nego mikserom.

3)     Nakon toga umiješajte čokoladu.

4)     Obložite tepsiju papirom za pečenje.

5)     Oblikujte kuglice i slažite na tepsiju, ali vodite računa da ostavite dovoljno mjesta između kuglica jer će se tijekom pečenja raširiti.

Prije pečenja - izvor: privatna arhiva

6)     Ako ste radili manje kekse pecite 10 minuta, a ako ste radili veće 13 minuta.

Nakon pečenja - izvor: privatna arhiva

To je to! Jednostavni, spremni za manje od pola sata i iznimno ukusni. Poslužite uz šalicu mlijeka i vratite se u djetinjstvo. 

izvor: privatna arhiva

Comments are closed.