Press "Enter" to skip to content

Uspjeh romana “Genijalna prijateljica” koji se od 30. prosinca prikazuje u Zagrebačkom HNK-u

U Zagrebačkom HNK-u prikazuje se izvedba “Genijalna prijateljica” kao posljednja ovogodišnja premijera. Izvedba je zapravo scenska adaptacija poznatog romana talentirane talijanske spisateljice pod umjetničkim imenom Elena Ferrante. Hrvatska je tek druga zemlja koja će prikazati roman u scenskom obliku nakon engleskog prikazivanja u Londonu.

prikaz scene u seriji
foto: serija “Genijalna prijateljica”

Roman “Genijalna prijateljica” prvi put je objavljen 2016. godine kao prvi dio tetralogije o Eleni i Lili, dvije prijateljice i inteligentne djevojke iz Napulja koje za sebe žele stvoriti dobar život u siromašnom Napuljskom naselju tijekom 50-ih godina prošlog stoljeća. Nakon nestanka njene prijateljice, pripovjedačica se prisjeća problema tih godina, no najviše njene prijateljice kojoj se divi, ali joj u isto vrijeme i zavidi. Iz tog se razloga stalno s njom uspoređuje i pokušava biti bolja od nje. Spisateljica Elena Ferrante nije poznata javnosti pod pravim imenom te se čak ne zna je li iza tog imena stoji žena ili muškarac. Ono što se o njoj zna je da je jedna od najvažnijih autora suvremene svjetske književnosti. Eleni Ferrante svjetsku slavu donijelo je upravo djelo “Genijalna prijateljica” kao prvo djelo u njenoj tetralogiji.

Prema romanu se snimila i vrlo uspješna i nagrađivana serija. Serija “Genijalna prijateljica” može se gledati na HBO GO gdje trenutno ima dvije sezone, no gledatelji nestrpljivo čekaju treću. Prva sezona rađena je prema djelu “Genijalna prijateljica”, dok se radnja druge sezone odvija prema drugom djelu u tetralogiji pod nazivom “Priča o novom prezimenu”, a radnja treće sezone prema “Priča o onome tko bježi i onome tko ostaje”. Pretpostavlja se da će se nakon toga snimiti i četvrta sezona prema djelu “Priča o izgubljenoj djevojčici”. Serija je postigla veliku uspješnost i gledanost te na poznatoj stranici za filmove i serije imdb ima visoku ocjenu 8,6.

Hrvatska kazališna scena ponosna je što je Zagrebački HNK tek drugi na svijetu koji će prikazati ovaj poznati roman na kazališnoj sceni. Ravnatelj drame Ivica Buljan otkrio je kako je postavljanje “Genijalne prijateljice” u HNK počeo još prije tri godine, no proces oko autorskih prava potrajao je duže nego što su mislili. Predstavu režira Marina Pejnović, a glume Jadranka Đokić, Iva Mihalić, Ksenija Marinković i drugi glumci naše kazališne scene.  Redateljica Pejnović ističe kako na scenu postavljaju prvu knjigu tetralogije u kojoj se govori o kompleksnom ženskom prijateljstvu i isprepletenosti njihova života te kako su se probe za predstavu počele održavati još polovicom listopada.

kazališna proba
foto: Sandra Šimunović

Predstava koja se izvodi u Zagrebačkom HNK-premijerno se izvodi 30. prosinca. Karte za taj dan već su rasprodane zbog velike potražnje i visokih očekivanja od ove izvedbe, no postoji još puno termina izvedbe kako bi svatko tko želi mogao zaroniti u dramatičan svijet 50-ih godina u Napulju. Termine izvedbe “Genijalna prijateljica” možete pogledati ovdje.

Comments are closed.